Peste 600 de participanți înscriși la Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi

Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi a început joi. Evenimentul este organizat științific de Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și este un eveniment în premieră, un eveniment pentru viitorul oncologiei românești, la care s-au înscris peste 600 de participanți.

”Este prima manifestare din acest an sub auspiciul Societății Naționale de Oncologie Medicală din România și este o manifestare a tinerilor oncologi din România, tineri oncologi care înseamnă oncologi medicali în special, radioterapeuți, chirurgi, anatomo-patologi și alte specialități conexe. Este meritul tinerilor oncologi în realizarea acestui eveniment, un eveniment în premieră în societatea noastră medicală oncologică pentru că, dacă congrese, conferințe avem în fiecare an, un Forum al Tinerilor Oncologi nu a mai fost până acum. Este o premieră în sensul că acest forum este în aceeași manieră hibridă realizat.”, a declarat conf. univ. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, în deschiderea manifestării științifice.

Un mesaj de încurajare pentru tinerii medici oncologi, aflați la început de drum în cariera lor profesională, a fost transmis și de președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu: ” Sunteți într-o etapă foarte importantă a vieții voastre, etapa de formare profesională, de fapt începutul unui drum, și fiecare dintre voi merge pe drumul său, în căutarea  propriului destin profesional. Despre acest drum vreau să vă dau un singur sfat: căutați-vă  un mentor, un model. Poate fi un coleg mai în vârstă, atât de autentic încât să puteți crede în el și care să creadă în voi,  care să aibă darul iubirii de oameni în primul rând, care să își cunoască profesia  în deplinatatea ei și care să fie devotat științei! Va fi bine să-i urmați calea. Fiecare dintre noi, dacă am atins o anumită performanță profesională aceasta se datorează și  faptului că am avut șansa să întâlnim un astfel de model. Numai că,  trebuie să fiți pregatiți pentru această întalnire. Cum spuneam, drumul vostru în cariera profesională a început și, de obicei, aceasta înseamnă o luptă permananentă pentru progresul vostru profesional. Dar nu uitați să vă bucurați de fiecare moment al vieții voastre, să vă bucurati de forța și frumusețea vârstei și să iubiți oamenii aflați în suferință.”

Evenimentul se adresează exclusiv profesioniștilor din domeniul medical, medici rezidenți și tineri specialiști în oncologie medicală, dar și din specialități conexe: radioterapie, anatomie patologică, genetică medicală, obstetrică și ginecologie, chirurgie oncologică, urologie, ORL, dermatovenerologie, pneumologie și gastroenterologie, și este difuzat pe platforma www.Sănătatea.ONLINE, platformă specializată pe evenimente medicale și destinată exclusiv profesioniștilor din domeniul medical.

Conceptul manifestării științifice are la bază nevoia perfecționării tinerilor profesioniști, precum și înțelegerea importanței colaborării interdisciplinare și a muncii în echipă în ceea ce privește abordarea și îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.

”Această manifestare are ca scop aducerea la lumină a unor teme necesare începutului de drum în oncologie care să poată să contureze tabloul ideal al unui medic. Temele pe care le vom aborda în următoarele trei zile sunt teme care nu se discută la conferințele convenționale și sunt dedicate în principal medicilor tineri”, a declarat în deschidere asist. univ. dr. Cristian Lungulescu, coordonatorul Forumului din partea tinerilor medici oncologi.

Mesajul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova a fost transmis în deschiderea Forumului de rectorul instituției de învățământ medical superior,  prof. univ. dr. Dan Ghionea: ”Oncologia, așa cum știm cu toții, este o specialitatecu foarte multe decepții, prin pacineții care ajung să își piardă viața, dar în același timp și cu multe satisfacții. Cancerul nu așteaptă după pandemie și am văzut cu toții în ultimul an că în clinicile de oncologie au fost mereu pacienți. Dacă au fost clinici care au fost mai mult sau mai puțin închise, în oncologie s-a lucrat în permanență. Felicit organizatorii pentru implicarea tuturor centrelor universitare și vă felicit atât pentru implicarea atât a tinerilor, cât și a mentorilor, a personalităților consacrate în oncologia din România. Este bine întotdeauna să îți alegi un mentor, să înveți de la el, să își iei exemplu și numai așa putem să avem ancore în trecut și să privim și spre viitor. Sunt sigur că va fi o manifestare utilă tuturor. ”

Nevoie de comunicare, de colaborare interdisciplinară și de creare a unei comunități medicale puternice a fost subliniată și de  dr. Horea Chirilă, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

”Mesajul pe care vreau să îl transmit se poate rezuma într-un cuvânt: comunitatea. Și mă refer aici la comunitatea tinerilor medici care acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fie una unită. Să fie un grup în care comunicarea să fie permanentă și nu mă refer numai la comunicarea dintre noi ca medici rezidenți, tineri specialiști și nici măcar doar la legătura dintre colegii din aceeași specialitate. Pentru că avem această tendință, acest obicei de a ne limita la un singur grup restrâns de oameni cu care ne consultăm, pe care îi numim apropiați și în care avem încredere. Mă refer aici la o colaborare interdisciplinară cu colegii noștri din toate specialitățile sau colegii noștri medici primari și cu mai multă experiență. Iar pentru acest lucru există foarte multe platforme, asociații profesionale de medici în care noi, ca și medici tineri, trebuie să fim la fel de prezenți ca și omologii noștri cu mai multă experiență. Există activități de educație medicală, conferințe, workshopuri, lucruri care au ca scop final dezvoltarea calității actului medical și care noi, ca și Societate, ne dorim să le implementăm anul acesta după un an marcat de izolare socială și imposibilitate de a înflori în acest sens. Și numai așa, în final, putem crea un mecanism complet și performant care ne asigură nouă o dezvoltare profesională, personală, și care poate să se adreseze cu adevărat nevoilor pacienților și sistemului sanitar.”, a transmis dr. Horea Chirilă în deschiderea Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi.

Organizator științific: Societatea Națională de Oncologie Medicală din România

Platformă difuzare: www.Sănătatea.ONLINE (destinată exclusiv profesioniștilor din domeniul medical)

Management logistic: Sănătatea Press Group

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.