VIDEO Institutul Clinic Fundeni: Peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, dintre care 85% la adulţi şi 15% la copii

Peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice s-au realizat, până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni, dintre care 85% la adulţi şi 15% la copii.

”Frumoasa istorie a transplantului medular de la Institutul Clinic Fundeni ce și-a scris prima filă în anul 2.000, odată cu formarea și instruirea echipelor medicale în vederea realizării noilor proceduri speciale care au fost transpuse în realitate un an mai târziu, reprezintă în fond povestea celor peste 2.000 de pacienți care au beneficiat de-a lungul acestor ani de terapiile inovative din hematologia universală, terapii care au culminat , anul trecut, în 26 aprilie, cu introducerea în Clinica de Hematologie de la Fundeni a revoluționarei proceduri medicale CAR-T atribuită pacienților care nu răspund la tratamentele clasice și care astfel primesc o nouă mare șansă la viață, iar rezultatele obținute atât la pacienții noștri adulți, cât și la pacienții pediatrici mă determină să spun că astăzi Centrul pentru Transplant Medular de la Fundeni este unul superpozabil marilor centre de profil ale lumii și care, sunt convinsă, se va dezvolta continuu și în tandem cu evoluția cercetării științifice medicale” a declarat prof. univ. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni.

La Institutul Clinic Fundeni se efectuează aproape 90% dintre transplanturile din România.

La rândul său , președintele Societății Române de Transplant Medular și Director Medical al I.C.Fundeni,  a menționat că:
”Este ceva extraordinar că astăzi, după mai bine de două decenii de actvitate medicală continuă în domeniul transplantului medular, în Centrul de la Fundeni putem realiza toate procedurile medicale existente în hematologia mondială , inclusiv terapia celulară CAR-T, iar acest succes poate fi atribuit în primul rând reputaților Profesori Dan Coliță și Constantin Arion care au pus aici bazele activității de transplant de celule stem hematopoietice, precum și tinerei și ambițioasei echipe medicale din Clinica de hematologie a Institutului nostru care se află într-un permanent schimb de expertiză cu medici omologi din întreaga lume, fiind mereu în contact direct cu tot ceea ce aduce nou cercetarea științifică medicală în domeniul hematologiei și astăzi, când ne aflăm la aniversarea a 2.000 de proceduri de transplant medular nu putem decât să ne înclinăm în fața pacienților noștri și să readucem în mentalul colectiv ideea că lupta împotriva acestor teribile boli trebuie să fie mereu a noastră , a tuturor”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular și director medical al I.C.Fundeni.

Potrivit unui comunicat al Institutului Clinic Fundeni, prima procedură de transplant medular, care a fost autolog, a fost realizată în 2001. În 2002, s-a făcut primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil, în 2008 s-a ajuns la 100 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, iar în 2011 la 300.

În 2012, s-a inaugurat prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc, în 2013 s-a realizat primul transplant cu donor neînrudit din Registrul Naţional al Donatorilor. În 2015 s-a realizat primul transplant cu celule stem haploidentice, în 2017 s-a ajuns la 1.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, în timp ce în 2022 s-a deschis primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.