Peste jumătate dintre pacienții cu coronavirus din Spania au dezvoltat probleme neurologice, arată studiile

SARS-CoV-2 atacă sistemul respirator, dar există din ce în ce mai multe dovezi că afectează sistemul nervos. Mai multe studii asupra a mii de pacienți spanioli arată că majoritatea acestor indivizi au dezvoltat cel puțin o problemă neurologică. Acestea s-au manifestat într-o gamă largă de simptome, de la dureri de cap până la stări comatoase. Într-un procent de cazuri, afecțiunile neurologice au fost chiar principala cauză a decesului. Deși aceste simptome au fost atribuite răspunsului imunitar excesiv al organismului la COVID-19, unele cercetări indică faptul că virusul atacă direct creierul, scrie EL PAIS.

Asociația spaniolă de neurologie (SEN) a adunat cele mai recente studii efectuate în Spania cu privire la conexiunea dintre coronavirus, creier și întregul sistem nervos. Cercetarea este variată; include investigații cu privire la modul în care virusul schimbă simțul mirosului și gustului unei persoane, cercetări asupra durerilor de cap la lucrătorii medicali infectați și un studiu asupra accidentelor vasculare cerebrale la 1.600 de pacienți cu COVID-19.

Dar cea mai semnificativă cercetare este un registru numit Albacovid, care studiază afecțiunile neurologice observate la 841 de pacienți cu coronavirus din două spitale din Albacete, în regiunea spaniolă Castilla-La Mancha, în perioada maximă a crizei din martie. Rezultatele, publicate în revista Neurology în urmă cu câteva săptămâni, arată că 57% dintre acești pacienți au prezentat unul sau mai multe simptome neurologice.

„Spectrul neurologic este foarte larg”, spune Tomás Segura, șeful neurologiei de la Spitalul Universitar din Albacete, care a fost unul dintre cele două centre medicale care au participat la lucrare. Potrivit lui Segura, coautor al studiului, cele mai frecvente simptome întâlnite de pacienții cu coronavirus au fost mialgia, durerile de cap și amețelile. El subliniază că aproape 20% au prezentat tulburări ale conștienței, deși aceste simptome au fost concentrate în rândul pacienților vârstnici. Alți 20% dintre pacienți (nu sunt grupuri exclusive) au dezvoltat probleme neuropsihiatrice precum insomnie, anxietate și psihoză. „Unele dintre simptome, cum ar fi mialgia, insomnia și durerile de cap, nu au fost observate în studiile anterioare”, adaugă Segura, care predă și la Universitatea Castilla-La Mancha.

Gama de simptome nu se termină aici. Într-un procent mic, dar semnificativ din cazuri (între 1% și 5%), neurologii au depistat de asemenea miopatie, disautonomie și boli cerebrovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral. În mai puțin de 1% din cazuri, cercetătorii au observat, de asemenea, convulsii, tulburări de mișcare și encefalită la pacienți. În zeci de cazuri, pacientul a intrat în comă. În plus, complicațiile neurologice au fost principala cauză de deces la 4% dintre victimele coronavirusului, potrivit studiului.

„Registrul Albacovid indică faptul că simptomele neurologice sunt mai frecvente la pacienții cu spital coronavirus decât se credea”, spune medicul José Miguel Lainez, președintele SEN. „În plus, faptul că acest registru a fost realizat cu cel mai mare număr de pacienți, în comparație cu alte studii efectuate în alte țări, ne face să credem că datele din acest registru sunt mai exacte, cel puțin în raport cu populația spaniolă.“

Un alt studiu la scară largă, care a implicat 909 pacienți cu coronavirus la Madrid, a arătat că 90% din cazuri au prezentat simultan modificări sau pierderea simțului mirosului și a gustului. În majoritatea acestor cazuri, aceste modificări au fost singura expresie clinică a coronavirusului sau au fost însoțite de alte simptome minore. Alte infecții virale, precum cele cauzate de gripă, rinovirus și virusul paragripal uman, de asemenea, provoacă aceste tulburări, dar acest lucru este atribuit stării nazale cauzate de infecție. În studiul de la Madrid, mai mult de jumătate dintre pacienți nu au prezentat congestii. Aceasta înseamnă că coronavirusul poate acționa direct împotriva sistemului nervos central.

Cel mai recent studiu a fost publicat săptămâna trecută în prestigiosul jurnal Brain. Această investigație, care a prezentat cel mai mare număr de pacienți (1.683) și cea mai lungă durată (50 de zile), a avut ca scop detectarea și analizarea bolii cerebrovasculare la pacienții cu COVID-19. Conform cercetărilor, 23 dintre acești pacienți (1,4% din cazuri) au suferit un atac cerebral sau un accident vascular cerebral. Ceea ce este relevant în acest caz nu este numărul de cazuri, care este, de asemenea, semnificativ, ci calitatea datelor, care se bazează pe neuroimagistica și o analiză a țesutului cerebral afectat. Dovada acestor mici episoade de accident vascular cerebral generalizat este de îngrijorare pentru neurologi, deoarece ar putea indica faptul că SARS-CoV-2 poate intra în creier.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.