Peste un sfert dintre prezentările la urgențe, în Franța, vizează un copil

Copiii cu vârste mai mici de 15 ani reprezintă 27% dintre pacienții care trec pe la urgențe în Franța, arată un studiu publicat de Direcția de Cercetare, Studii, Evaluări și Statistică (DREES) de la Paris.

Ei recurg la astfel de servicii mai mult decât toți adulții, cu excepția celor de peste 85 de ani.

Căderi, gastroenterite sau bronșiolite. Acestea sunt motivele pentru care numeroși părinți optează pentru unitățile de primiri urgențe de la spitale, fie ca primă intenție, fie la indicația pediatrului.

 

Îngrijiri primite imediat

 

Acest ”reflex de a apela la serviciile de urgență” în cazul copiilor se explică prin mai mulți factori, potrivit profesorului Ricardo Carbajal, șeful serviciului de Urgență Pediatrie la spitalul Armand Trousseau din Paris (AP-HP).

”În primul rând este vorba despre o lipsă de disponibilitate a medicilor. Pediatrii și medicii generaliști, din ce în ce mai puțini, nu au loc și timp pentru probleme inopinate. Apoi, permanențele și liniile de gardă sunt mai puține ca înainte în clinici. Aș vrea să notez și o evoluție a societății către dorința de a primi îngrijiri imediat, câteodată dublată de îngrijorare sau de lipsă de tolerare a simptomele. Înainte, părinții așteptau una sau două zile în cazul în care copilul făcea febră. Acum, unii ajung la spital în mai puțin de o oră”, a afirmat el.

 

Copiii sub 6 luni, tratați cu prioritate

 

Copiii cu vârste sub 6 luni sunt preluați mi rapid decât ceilalți, din cauză că sunt mai vulnerabili, arată studiul DREES.

”Este adevărat că vârsta este un criteriu de selecție prioritar”, explică prof. dr. Carbajal, a cărui unitate înregistrează, în medie, 55.000 de pacienți anual.

În plus, bebelușilor li se fac, de multe ori, mai multe analize decât celorlalți copii.

Mai mult, un sfert dintre sugari sunt internați în urma prezentării la unitățile de primiri urgențe.

”În unitatea mea, principalele motive de spitalizare sunt bronșiolitele și febra”, a adăugat el.

La nivel național, afecțiunile respiratorii sunt la originea a peste un sfert (26%) dintre prezentările la urgență în cazul copiilor mai mici de trei luni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.