Peste 4.200 de semnatari ai petiției online „Rezidenții sunt medici nu studenți!”

Peste 4.200 de persoane au semnat petiția online „Rezidenții sunt medici nu studenți!”, împotriva proiectului de lege votat marți în Camera Deputaților, prin care se transferă toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății, în subordinea Ministerului Educației.

Printre cei peste 4.200 de semnatari se numără și Victoria Ardeleanu care a afirmat că „sunt medic rezident și nu mi se pare normal să fiu numită studentă din moment ce pe diploma de licență scrie clar doctor/medic. Dincolo de asta, expunerea zilnică la raze, la germeni patogeni, munca depusă și preluarea nenumăratelor sarcini de pe umerii medicilor specialiști sau primari care de multe ori duc la burnout, gărzile efectuate, sunt alte argumente pentru care nu mi se pare normal să nu mai fiu numită medic”.

„Conform proiectului, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea (în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății). O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.
Inițiatorii proiectului ne-au comunicat faptul că proiectul își propune creșterea calității academice în rezidențiat prin implicarea mai amplă a Ministerului Educației și simplificarea proceselor administrative pe care medicul rezident le are de parcurs. Care standarde internaționale? Nu s-a auzit de aşa ceva în țările EU. ‘Simplificarea proceselor administrative pe care medicul le are de parcurs'”, se arată în petiția online.

Potrivit inițiatorilor petiției, modificarea legislativă „nu pare o simplificare a birocrației. Asistenții universitari nu au capacitatea fizică reală de a îndruma un rezident, de a-i învăța proceduri practice; rezidenții învață tot de la medicii specialişti şi primari. UMF-ul poate contribui, ajuta rezidentul doar cu oferta de cursuri teoretice din curicula de rezidențiat. Pentru asta nu e nevoie ca rezidentul să încheie un contract separat cu UMF şi unul cu spitalul. Culmea ar fi ca rezidentul să fie obligat să plătească din buzunar cursurile teoretice obligatorii din curicula de specialitate. E treaba Ministerului Sănătății/spitalului cum rezolvă situația”.

În petiție se mai arată că în Legea salarizării nu există capitol pentru „studenți”.

„Deci ar trebui modificată o lege organică și stabilite echivalări salariale dificil de realizat. Nu poți spune că rezidentul de anul 1 este echivalat cu profesorul debutat, căci există o diferență considerabilă între norma didactică săptămânală a acestuia și timpul de lucru al rezidentului. Apoi, există discrepanțe între dreptul profesorului de a-și susține definitivatul după 2 ani de predare și parcursul obligatoriu de 3-6 ani al rezidentului până la dobândirea dreptului de a avea un loc de muncă stabil”, potrivit inițiatorilor petiției.

De asemenea, în petiție se arată că nu a existat nicio consultare cu medicii rezidenți sau studenți despre beneficii.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.