Pfizer a achiziționat 15% din Vivet Therapeutics, cu opțiunea de achiziție a întregului pachet de acțiuni

Compania farmaceutică Pfizer anunță că a încheiat un acord cu Vivet Therapeutics, o companie cu sediul la Paris, dedicată cercetării, dezvoltării și comercializării viitoare a terapiilor genice pentru boli ereditare ale ficatului.

Conform acordului, Pfizer a achiziționat 15% din Vivet, cu opțiunea de achiziție ulterioară a întregului pachet de acțiuni. Totodată, Pfizer și Vivet vor colabora la dezvoltarea terapiei cu VTX-801 pentru boala Wilson (o boală genetică în care este afectată o proteină ce transportă transmembranar cuprul, rezultând în acumularea de cupru în ficat și în alte țesuturi, cu efecte toxice).

Vivet Therapeutics are ca strategie de dezvoltare utilizarea unor virusuri adeno-asociate (AAV) pentru a introduce gene cu efect terapeutic la nivelul hepatocitelor, corectând astfel diverse afecțiuni genetice. În colaborare cu Fundacion para la Investigacion Medica Aplicada (FIMA, din cadrul Universității din Navarra, Pamplona, Spania), Vivet dezvoltă terapii genice pentru afecțiuni hepatice ereditare precum boala Wilson, colestaza familială intrahepatică progresivă sau citrulinemia tip I.

Prin acordul încheiat între cele două companii, Pfizer a plătit circa 45 de milioane de euro în primă fază, cu posibilitatea de a mai plăti până la 560 de milioane de euro în funcție de rezultatele care se vor obține în studiile clinice, de aprobările instituțiilor de reglementare și de succesul comercial al terapiei cu VTX-801 în boala Wilson. În plus, odată cu obținerea rezultatelor din studiile clinice de fază 1 și 2, Pfizer își poate exercita opțiunea de achiziție integrală a companiei de la Paris.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.