Pfizer şi BioNTech au solicitat FDA autorizarea vaccinului lor adaptat variantei Omicron pentru copiii de 5-11 ani

Pfizer şi BioNTech au solicitat autorităţilor sanitare americane să autorizeze pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vaccinul lor anti-COVID-19 adaptat pentru varianta Omicron, informează AFP.

Cererea de autorizare în regim de urgenţă a fost adresată Agenţiei americane a medicamentului (FDA) pentru o doză de rapel de 10 micrograme.

În cazul unui răspuns pozitiv al FDA, Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), principala agenţie sanitară federală din Statele Unite, trebuie, la rândul lor, să emită recomandări înainte ca primele doze să fie administrate copiilor.

O solicitarea similară de autorizare va fi trimisă în următoarele zile Agenţiei europene pentru medicamente (EMA), se mai precizează în comunicat.

Noul vaccin anti-COVID-19 bivalent ţinteşte atât tulpina iniţială a coronavirusului, precum şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron. Acestea reprezintă de fapt peste 90% dintre contaminările din Statele Unite.

Deşi copiii au fost mai puţin afectaţi de COVID-19 în comparaţie cu adulţii, mai multe sute dintre aceştia cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani au murit în Statele Unite de la începutul pandemiei, potrivit cifrelor CDC.

La sfârşitul lui august, FDA a autorizat versiunile vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna care ţintesc Omicron, iar CDC le-a recomandat ulterior, deschizând calea unei noi campanii de rapel.

Însă doar persoanele de peste 12 ani, în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, şi cele de peste 18 ani, în cazul celui de la Moderna, au fost autorizate până în prezent pentru a primi această doză specifică de rapel.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.