Directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, a declarat luni că, deşi au avut loc discuţii între Pfizer şi alţi mari producători farmaceutici cu administraţia Trump privind scăderea costurilor medicamentelor în Statele Unite, aceste întrevederi nu s-au concretizat prin angajamente clare, informează Reuters.
În urmă cu o lună, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care cerea industriei farmaceutice să ajusteze preţurile medicamentelor astfel încât să fie comparabile cu cele practicate în alte ţări. Ordinul prevedea stabilirea unor „preţuri preferenţiale” într-un interval de 30 de zile.
Potrivit Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane (HHS), se aşteaptă ca firmele farmaceutice americane să reducă tarifele la nivelul celor mai scăzute preţuri achitate de ţările dezvoltate.
”Nu ştiu ce vom auzi în 30 de zile,” a spus Bourla în cadrul conferinţei Goldman Sachs Global Healthcare.
”Administraţia a început deja o serie de întâlniri cu companiile. Discuţiile au fost cordiale, dar nu s-a intrat în substanţa problemei, ci doar s-au prezentat idei generale,” a precizat el.
Bourla este şi preşedintele grupului de lobby al industriei farmaceutice PhRMA. Un purtător de cuvânt al PhRMA nu a fost disponibil pentru comentarii, dar anterior a declarat că organizaţia nu cunoaşte detalii despre discuţiile purtate de membrii săi cu administraţia privind preţurile medicamentelor.
Nu este clar ce mecanism va folosi guvernul SUA pentru a reduce preţurile medicamentelor, iar analiştii şi experţii juridici au spus că implementarea acestei politici va fi complicată.
”HHS cere companiilor farmaceutice să înceteze obstrucţionarea şi să se aşeze la masa negocierilor – aşa cum deja fac în aproape toate celelalte ţări comparabile economic – pentru a stabili preţuri corecte şi transparente pentru americani,” a transmis un purtător de cuvânt al HHS prin email.
Acesta a mai spus că secretarul pentru sănătate Robert F. Kennedy, Jr. va crea un mecanism prin care pacienţii americani să poată cumpăra medicamentele direct de la producători, la ” cel mai favorabil preţ”.
Bourla a adăugat că, având în vedere presiunea SUA asupra ţărilor europene de a plăti mai mult, există speranţe că preţurile vor creşte acolo. El a avertizat că, dacă SUA vor recurge la controlul preţurilor, Pfizer ar putea decide să nu mai ofere rambursări de la guvernele ţărilor în care preţurile nu cresc.
”Nu cred că vom retrage produsele de pe acele pieţe – le vom retrage doar de la rambursare,” a spus Bourla. ”Le vom lăsa pe piaţa liberă.”