Piața globală a ingredientelor farmaceutice active (API) va crește, conform estimărilor, în următorii cinci ani, de la 182,2 miliarde dolari (159,2 miliarde de euro) în 2019 la 245,2 miliarde de dolari (214.2 miliarde de euro) în 2024, cu o rată anuală de creștere de 6,1%.
Estimările sunt realizate de o companie americană, Markets and Markets, și sunt cuprinse într-un raport de piață publicat luna aceasta.
Factori care influențează piața ingredientelor active
Piața API se află în continuă creștere ca urmare a prevalenței tot mai mari a bolilor cronice, a importanței sporite acordate medicamentelor generice și a administrării crescute de produse biofarmaceutice.
În același timp, conform raportului citat, piața ingredientelor farmaceutice active se confruntă și cu restricționări din cauza politicilor nefavorabile de control al prețurilor și a medicamentelor contrafăcute.
America de Nord și Europa, principalele piețe pentru API
Anul acesta, piața globală API va fi dominată de America de Nord, urmată de Europa. Motivele principale pentru care piața ingredientelor active este în creștere în aceste regiuni o constituie prevalența sporită a bolilor cronice prevenibile, atenția acordată de autorități medicamentelor generice, nevoii tot mai mari de medicamente biologice și specializate, dar și progresului tehnologic înregistrat în procesul de producție al principiilor active.
Piața ingredientelor farmaceutice active va avea, totuși, o creștere limitată date fiind bugetele limitate alocate sănătății (pe fondul unei recesiuni anunțate) și introducerea tot mai multor medicamente generice și biosimilare, în locul celor originale, mult mai scumpe.
Produsele biologice, la mare căutare
În funcție de tipul ingredientului activ, piața se împarte în API sintetice și API biotehnologice. Se estimează că API sintetice vor constitui majoritatea în piață, însă segmentul biotehnologic va crește, cel mai probabil, mult mai rapid. Este tot mai mare cererea pentru produse biologice, datorită mecanismelor țintite și similarității lor cu compușii naturali.
Un alt aspect interesant pe piața API este că majoritatea ingredientelor active sunt produse chiar de companiile farmaceutice care le și comercializează și care au un lanț farma integrat pe verticală. Explicația e relativ simplă: companiile preferă să producă singure medicamentele inovatoare, pentru a păstra întregul beneficiu economic și pentru a preveni furtul de tehnologii.
Cei mai mari actori de pe piață
Cei mai mari actori pe piața ingredientelor farmaceutice active sunt, conform raportului, Pfizer (SUA), Novartis (Elveția), Sanofi (Franța), Boehringer Ingelheim (Germania), Bristol-Myers Squibb (SUA), Teva (Israel), Lilly (SUA), GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Merck/MSD (SUA), AbbVie (SUA), Roche (Elveția) și AstraZeneca (Marea Britanie).
Pfizer este în poziția de lider de piață mai ales datorită unui portofoliu foarte cuprinzător. La aceasta se adăugă o imagine de brand puternică. Compania se concentrează pe metode de creștere organică, dar și prin parteneriate, acorduri, colaborări și achiziții cu alte companii de pe piață.
Novartis are, la rândul său, un portofoliu de produse robust și un brand puternic, conform raportului citat. Compania investește o mare parte din profit în cercetare-dezvoltare, ceea ce îi permite sa lanseze produse inovatoare și să progreseze tehnologic. Și Novartis are o politică de dezvoltare care include parteneriate și acorduri.
Sanofi își datorează poziția de top unui portofoliu de produse foarte cuprinzător. Compania produce ingredientele active prin intermediul unei divizii aparte, Sanofi Active Ingredient Solutions.
Și Boehringer Ingelheim are un portofoliu larg. La acesta se adaugă o politică de creștere prin acorduri, parteneriate, alianțe și colaborări.
Bristol-Myers Squibb are un portofoliu extins mai ales în domeniul biofarmaceutic. Politica BMS pune în prim plan extinderea prin parteneriate și achiziții, cea mai răsunătoare fiind anunțată zilele trecute, anume achiziția companiei Celgene, cea mai costisitoare achiziție farma din toate timpurile.