Piața inteligenței artificiale în medicină se va dezvolta foarte mult în următorii ani

Inteligența artificială (IA) și computerele care imită creierul uman ar putea genera economii de peste 150 de miliarde de dolari pentru industria medicală până în anul 2025, arată rezultatele unui studiu publicat de firma de consultanță Frost & Sullivan. În cadrul aceluiași studiu, se estimează că piața inteligenței artificiale va ajunge la 6,16 miliarde de dolari în următorii trei ani, având o creștere anuală estimată de 68,55% în perioada 2018–2022.

 

Medicul rămâne factor-cheie în luarea deciziilor

 

Unele din principalele aplicații ale tehnologiei IA în domeniul medical țin de: interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale și imagistice și oferirea unui diagnostic diferențial; colectarea și interpretarea unor seturi mari de date care pot fi apoi folosite pentru elaborarea de studii și statistici de epidemiologie; oferirea unor opțiuni de tratament personalizat, prin analiza comparativă a informațiilor din fișa medicală a pacientului cu cele mai noi date din literatura de specialitate; gestionarea lanțului de aprovizionare cu medicamente în timp real, în funcție de mecanismul cererii și ofertei; ajutor oferit la introducerea datelor medicale în sistemele informatice ale caselor de asigurări; calculul schemelor de rambursare și al costurilor asociate serviciilor medicale în funcție de diferite pachete sau scheme de asigurare medicală.

„Inteligența artificială în domeniul sănătății permite multor furnizori să urmeze abordări medicale de precizie bazate pe integrarea în timp real a datelor pacientului cu informații genomice, clinice, financiare și comportamentale pentru îmbunătățirea prognosticului final al pacientului”, a declarat Koustav Chatterjee, unul din analiștii care a elaborat acest studiu. Acesta mai spune că: „Algoritmii IA pot fi programați pentru a lua în considerare cele mai recente dovezi din cercetare și ghiduri înainte de a recomanda căi personalizate de tratament pentru pacienții la risc sau în cazul celor ale căror costuri de îngrijire sunt ridicate. IA este, de asemenea, utilizată pentru a accelera procesul de evaluare a eligibilității accesului unor pacienți la studii clinice sau pentru a genera planuri de tratamente profilactice bazate pe dovezi. Cu toate acestea, medicii rămân factorul cheie în decizie și ar trebui să fie autoritatea finală pe orice plan de îngrijire proiectat în baza unor algoritmi de IA”.

 

Principala piedică: utilizarea datelor personale

 

În ciuda beneficiilor potențiale, până la acest moment, absorbția soluțiilor IA în domeniul tehnologiei asistenței medicale a fost lentă, din cauza provocărilor administrative și tehnologice. Până în prezent, doar 15–20% din potențialii utilizatori finali au implementat în mod activ soluții de IA pentru a determina o schimbare reală în modul în care este oferită asistența medicală. Asta deoarece, pentru a implementa noile soluții, este nevoie de obținerea unui consimțământ informat de la pacienți pentru folosirea datelor acestora, cuplat cu respectarea în totalitate a reglementărilor privind utilizarea datelor personale și a celor cu caracter medical. Pentru a avea succes, furnizorii de servicii IT din domeniul sănătății trebuie să elaboreze modele de afaceri bazate pe tehnologia IA care să aducă beneficii reale sub formă de randament al investiției (ROI) pentru utilizatorii finali.

În prezent, Statele Unite și China folosesc cel mai mult tehnologia IA în medicină. Urmează Japonia și India, care fac progrese în acest sens. Europa, pe de altă parte, are dificultăți în a implementa inovațiile IA din cauza politicilor restrictive privind securitatea datelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.