Pictură murală, care vizează conştientizarea efectelor nocive ale poluării, inaugurată la Institutul „Marius Nasta”

O pictură murală, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare cu privire la TBC și poluarea aerului, a fost inaugurată, miercuri, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

„Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a declarat șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, menționând că, în 2023, România a avut peste 9.000 de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză.

În cadrul proiectului desfășurat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România şi Universitatea Naţională de Arte (UNArte), s-au înscris 26 de tineri şi a fost câştigat de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la secţia Artă Murală din cadrul UNArte.

Lucrarea a fost pictată de câştigătoarea concursului împreună cu alte cinci colege pe una dintre clădirile Institutului „Marius Nasta” folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare ce transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi.

Theia Catrina Mirodot a afirmat că, prin pictura sa, „a dorit să facă un rezumat al procesului de vindecare” şi a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă.

„Nu a fost uşor, dar a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect mural”, a spus Theia Catrina Mirodot.

Conf. univ. dr. Carmen Orban, consilier la Cancelaria Prim-ministrului, a afirmat că educaţia, arta şi sănătatea sunt strâns legate, iar „toate aceste legături sunt doar ăn folosul oamenilor și al proiectelor frumoase”.

„Rareori, lucrurile care se dezbat se şi traduc în realizări efective. Astăzi, nu are cum să nu aibă un efect această pictură rurală pentru că ne atrage atenţia asupra poluării şi asupra sănătăţii”, a spus Carmen Orban.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a transmis că, prin proiectul realizat, tinerele studente au oferit pacienţilor „încredere şi speranţa în vindecare”.

„A ajuta un om să respire înseamnă, de fapt, a-l ajuta să aibă speranţa zilei de mâine, a se bucura de viaţă şi de frumuseţea ei”, a spus dr. Valeria Herdea.

Prof. univ. dr. Florentina Furtunescu, prorector Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a declarat că tuberculoza trebuie să rămână pe agenda publică.

„Nu pot să nu remarc că în domeniul tuberculozei s-au făcut progrese în ultimii trei-patru ani, au fost niște proiecte cu rezultate absolut umitoare, avem o strategie, un cadru coordonat de acțiune până în anul 2030, avem instrumente de practică medicală, avem acces la tehnologii inovative. (…) Sunt foarte bucuroasă că celebrăm astăzi un lucru atât de frumos, un concurs pe o temă de mare actualitate”, a spus prof. univ. dr. Florentina Furtunescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.