Pintea: 411 persoane au cerut certificate de conformitate necesare pentru a profesa în străinătate de la începutul anului

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat după o întâlnire cu medici și asistenți medicali care au ales să se întoarcă în țară, că de la începutul anului 411 persoane au cerut certificate de conformitate necesare pentru a profesa în străinătate. Este vorba despre o scădere semnificativă față de 2010, când au fost eliberate 7.829 astfel de acte și chiar față de anul trecut, când au fost cerut 2.312.

“A fost un dialog sincer în care acești oameni și-au spus povestea lor și motivele pentru care au decis să se întoarcă în țară. E foarte important să înțelegem motivele lor pentru a afla cum să determinăm cât mai multe cadre medicale să revină și să îngrijească pacienții din România”, a scris Sorina Pintea pe Facebook, după întâlnire.

Anul trecut, Guvernul a mărit considerabil salariile medicilor și asistenților medicali, iar anul acesta sunt programate investiții majore în unitățile sanitare.

“Convingerea că un număr cât mai mare de cadre medicale vor decide să se întoarcă în țara lor, în timp ce numărul celor care vor alege să plece în străinătate va scădea din ce în ce mai mult”, a adăugat Sorina Pintea.

Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.

O parte dintre angajați au primit chiar salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Doar o parte dintre angajații din sistem – personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști – nu au beneficiat de majorări salariale.

Sorina Pintea a anunțat, încă de la instalarea în funcția de ministru al Sănătății, în februarie 2018, că salariile medicilor și asistenților urmau să crească în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.