Pintea anunță că până la finalul anului, în România, ar putea apărea primul medicament care conține canabis

Până la finalul anului, canabisul ar putea fi introdus în scop medicinal în țara noastră, anunță ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Este vorba de un compus al canabisului – canabidiolul, iar acest aspect este deja analizat de comisia înființată de Ministerul Sănătății.

“A fost doar o primă întâlnire. Săptămâna viitoare vom avea o a doua întâlnire. Eu am mai cooptat în acea comisie preşedinţi ai comisiilor de specialitate, respectiv am lărgit comisia cu preşedintele Comisiei de anestezie-terapie intensivă. Vom analiza astfel încât până la sfârşitul anului să putem introduce utilizarea canabisului în scop medicinal, a unui compus – canabidiolul, am mai explicat, pentru că pe această zonă avem studii. Deocamdată, alţi compuşi nu putem să introducem pentru că nu există studii clinice în acest sens sau există studii care nu sunt foarte concludente”, a declarat Sorina Pintea într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

 

Măsuri la nivelul UE pentru legalizarea folosirii în scop medicinal

 

În februarie 2019, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale. Eurodeputații au cerut atunci reglementarea juridică și o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului, cum ar fi în scop recreațional sau industrial. În plus, aceștia au considerat că cercetarea și inovarea în acest domeniu ar trebui stimulate și finanțate în mod corespunzător. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi sau au în vedere modificări ale legislației lor. Printre acestea se numără Danemarca, Irlanda, Suedia, Spania, Franța, Croația, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Marea Britanie, dar și Norvegia și Turcia țări care nu se află în UE.

 

Ce este canabisul?

 

Canabisul conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscuți sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD). THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență. Utilizarea în scopuri medicale a canabisului și a canabinoidelor se poate referi la o mare varietate de preparate și produse pe bază de plante și sintetice.

 

Efectele terapeutice ale canabisului

 

Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. Canabisul poate ușura durerea menstruală și reduce riscul obezității și al diabetului. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.