Pintea: Comisiile de specialitate ale MS nu consideră necesară emiterea de autorizații de nevoi speciale pentru medicamentele ce rămân fără preț luna aceasta

medicamente-compensate

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății nu consideră necesară emiterea de autorizații de nevoi speciale pentru medicamentele care riscă să rămână fără preț din această lună. Este declarația ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit ei, s-au aflat în analiză 71 de poziții din Canamed pentru care nu a fost acceptat prețul cerut de Minister. Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a identificat echivalent farmaceutic autorizat în România pentru 49 dintre ele, a afirmat Sorina Pintea.

Pentru restul de 22 de poziții, Ministerul Sănătății a identificat medicamentele și ariile terapeutice, după care a cerut comisiilor de specialitate să se pronunțe dacă acestea trebuie aduse pe autorizații de nevoi speciale, astfel încât pacienții că nu rămână fără medicamente.

Potrivit ei, comisia de cardiologie, de exemplu, condusă de prof. dr. Dragoș Vinereanu, a răspuns că există alternative terapeutice pentru toate cele șase denumiri comerciale internaționale(13 denumiri comerciale) vizate în aria sa.

Ministrul a făcut public și răspunsul comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, condusă de prof. dr. Aurel Petru Babeș: ”Considerăm că nu este oportună achiziționarea acestui medicament pe nevoi speciale”.

”Asta spun comisiile de specialitate, că există înlocuitori”, a subliniat ea.

În prezent, există 12 autorizații de nevoi speciale, emise de către ANMDMR, cu aprobarea Ministerului Sănătății pentru medicamente oncologice, imunosupresoare și heparină.

Iar în cazul pacienților care se plâng de reacții adverse la medicamentele considerate alternativă terapeutică, ea le-a cerut să își informeze medicul curant, care să sesizeze comisia de specialitate a Ministerului, singura în măsură să recomandă emiterea unei autorizații de nevoi speciale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.