Pintea, despre Secția de Arși de la Iași: Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe

Ministerul Sănătății transmite că, începând de astăzi, vor fi operaționale cinci paturi de mari arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iasi. Acestea sunt organizate în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri.

„Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv cinci paturi pentru mari arși, cinci săli de operație, cinci paturi pentru terapie intensivă intermediară si zece paturi pentru arsuri mici și medii, maxim 20% din suprafața corpului”, a declarat Sorina Pintea la inaugurare.

„Secția a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei”, se arată în comunicatul transmis Ministerul Sănătății.

Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei, transmite aceeași sursă Fondurile au provenit de la bugetul de stat (transferuri) și prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanțat de Banca Mondială.

 

Sorina Pintea spune că în acest an au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea marilor arși

 

Sorina Pintea a mai declarat că, din punct de vedere legislativ, anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.

„Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă „, a precizat ministrul interimar al Sănătății.

În cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială au fost cumpărate echipamente și pentru alte trei centre naționale (Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București), spun cei de la Ministerul Sănătății.

„În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente”, scrie în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, la începutul anului 2019, cinci cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța, prin programul Băncii Mondiale și cu sprijinul ambasadei Franței. Totodată, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca, ulterior operaționalizării,centrul să beneficieze de expertiza acestora.

Cele cinci paturi de la Iași se adaugă celor 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și zece paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii „Grigore Alexandrescu”, mai informează Ministerul Sănătății.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.