Pintea, mesaj la împlinirea a patru ani de la tragedia din Colectiv

Ministrul interimar al Sănătății, Sorina Pintea, transmite un mesaj la împlinirea a patru ani de la tragedia din Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit. Ea dă asigurări că procesul de îngrijire s-a îmbunătățit și că s-au făcut pași importanți.

“Este un moment greu pe care îl trăim împreună, umăr la umăr, stat și societate, pentru că această tragedie reprezintă o lecție dureroasă din care trebuie să învățăm cu toții. Suntem datori celor care nu mai sunt între noi, suntem datori celor care au rămas. Rănile lor sunt și ale noastre, ale întregii societăți. Imaginile Colectiv nu trebuie șterse din minte, ele trebuie să devină un catalizator pentru acțiunile noastre viitoare. Un pas în învățarea acestei lecții dureroase este să analizam cu atenție cum am acționat atunci, ce am făcut până acum, unde ne aflăm și ce trebuie să mai facem pentru a răspunde cat mai prompt unor astfel de situații și provocări.”

 

Pintea: Procesul de îngrijire s-a îmbunătățit calitativ

 

Sorina Pintea dă asigurări că între timp s-au făcut pași importanți, iar legislația trebuie modificată.

“Lucrurile s-au schimbat, poate nu atât de repede și de mult cum ne-am dori cu toții. S-au făcut pași importanți pe care putem să-i demonstrăm, există. Inclusiv procesul de îngrijire s-a îmbunătățit calitativ, pentru că medicii și personalul medical au fost la specializări în străinătate, și încă mai merg. În România există în acest moment 23 de paturi pentru tratamentul marilor arși. Modificăm legislația astfel încât să reducem și să optimizăm timpii de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găsește loc în unitățile sanitare din țară. Am mai învățat că trebuie să cerem ajutor când este nevoie și am facut-o în cazul crizei imunoglobulinelor, pentru că nicio țară nu poate să acorde îngrijiri medicale prin forțe proprii pentru atât de mulți pacienți. Am învățat că trebuie să recunoaștem că în spitale există infecții nosocomiale pe care nu trebuie să le mai ascundem.”

Ministrul interimar Sorina Pintea a mai spus că, deși își încheie mandatul peste câteva zile, va rămâne în sistemul sanitar și va continua să fie un susținător al colaborării și dialogului, în folosul tuturor pacienților, indiferent de afecțiunea de care suferă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.