Pintea: S-a redus numărul cererilor de conformitate solicitate de asistenții medicali pentru a lucra în străinătate

Ultimele statistici arată că s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de cereri de conformitate privind studiile urmate de asistenții medicali, pentru a lucra în străinătate, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un comunicat de presă emis cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical.

“Îmbucurător este faptul că ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea exercitării profesiei peste hotare. Mai mult, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Membre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației, și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană.”, a afirmat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai spus că Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializările pentru asistenții medicali prin care se extinde lista specializarilor și se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistenților medicali, indiferent de nivelul de calificare. În plus, ministrul Sănătății a anunțat că anul acesta va fi promovată Legea profesiilor (care include legea exercitării profesiei de asistent medical), care în prezent se află în circuit de avizare.

“Continuăm programele de specializare pentru reconversie profesională pentru asistenții generaliști și de pediatrie, am aprobat normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența de urgență.”, a mai declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a punctat și alte măsuri luate de Guvern în ultimii doi ani în sistemul medical, cum ar fi: creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali din spitale, asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar și reducerea exodului de profesioniști.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.