Pionierul prevenirii infecțiilor nosocomiale, omagiat la Geneva

La sediul Organizației Mondiale a Sănătății de la Geneva a fost dezvelit bustul lui Ignaz Semmelweis, pionierul igienei mâinilor, al antisepsiei și al combaterii infecțiilor asociate actului medical. Statuia este un cadou din partea Guvernului Ungariei.

La eveniment au participat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, dar și dr. Zsuzsanna Jakab, director al biroului regional OMS Europa, cetățean maghiar.

Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS Europa

Jakab a declarat că: „Această inițiativă va permite generațiilor care vor urma să recunoască moștenirea și să aprecieze munca de pionierat [ale lui Semmelweis] în prevenția și controlul infecțiilor”.

Ignaz Semmelweis (1818–1865) a descoperit că incidența febrei puerperale poate fi redusă drastic prin dezinfecția mâinilor în clinicile de obstetrică. Semmelweis a propus spălarea mâinilor cu soluție de clorură de calciu în perioada în care lucra la Viena. Propunerile sale au intrat însă în conflict cu dogmele medicale ale epocii, fiind luate în seamă abia după ce Louis Pasteur a confirmat teoria microbiană a bolilor.

În prezent, după cum a declarat și dr. Tedros, directorul genera OMS, Semmelweis este recunoscut ca un erou al sănătății publice. În aceste zile, la Geneva, se desfășoară lucrările celei de-a 144-a sesiuni a conducerii executive a Organizației Mondiale a Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.