Plan european comun pentru combaterea cancerului, susținut de România după preluarea președinției Consiliului UE

Sorina Pintea, ministrul sănătății, a vorbit astăzi, la Bruxelles, despre obiectivele viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va prelua pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019. Prezentarea oficialului român a avut loc în deschiderea Forumului European de Cancer cu tema: „Changing the Future of Cancer in Europe”.

Ministrul sănătății a declarat că obiectivele naționale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor țărilor europene și ele se referă la prevenția primară și secundară, la depistarea precoce (screening), precum și la accesul egal al pacienților la tratament, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

„Începând cu 2018, a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziționarea din fonduri europene a opt unități mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a șapte programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanțare europeană și am finalizat parțial achiziția de echipamente și aparatură necesară dotării centrelor din rețeaua națională de radioterapie. Tot în 2018 am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, iar în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea pacienților cu cancer”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul român a vorbit și despre președinția Consiliului UE, arătând că România va susține ideea elaborării unui plan european comun pentru combaterea cancerului, la care se vor adăuga și acțiuni legate de accesul pacienților la medicamente și de mobilitatea pacientului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.