Un ordin de ministru privind planul național de măsuri pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar a fost publicat în Monitorului Oficial. Planul național cuprinde 13 pași pentru a permite eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar.
Prevederile planului național pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar
- Se interzice utilizarea amalgamului dentar la tratarea dinților de lapte, la copii sub 15 ani și la tratarea dinților femeilor însărcinate sau care alăptează, exceptând cazurile când medicul stomatolog consideră utilizarea acestuia strict necesară, din motive legate de nevoile medicale specifice ale pacientului, în conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul UE 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul și se abrogare a Regulamentului CE nr. 1.102/2008.
- Îndepărtarea amalgamului dentar va fi posibilă doar în cazul urgențelor stomatologice în toate cabinetele de medicină dentară, Colegiul Medicilor Stomatologi din România va întocmi un registru cu cabinetele dentare de urgență și cabinetele care utilizează amalgam în lucrările dentare.
- Se interzice utilizarea de către medicii stomatologi a amalgamului în vrac
- Utilizarea amalgamului în scop stom atologic se va face numai sub formă încapsulată predozată, în conformitate cu art.10 al Regulamentului UE 2018/852
- Reprezentanții legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturații pe bază de amalgam sau se extrag dinți care conțin astfel de obturații se asigură că acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care rețin și colectează particulele de amalgam. Începând cu 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenție de cel puțin 95% a particulelor de amalgam. Se consideră că separatoarele de amalgam și capsulele sunt conforme cu standardele europene și cu alte standarde național sau internaționale care prevăd un nivel echivalent de calitate și de retenție îndeplinesc cerințele actuale ale Regulamentului UE 2017/852, în conformitate cu art.10 al aceluiași regulament.
- Se interzice evacuarea deșeurilor de amalgam dentar în mediu; medicii stomatologi vor încheia contracte cu firme specializate care să asigure că deșeurile de amalgam dentar sunt manipulate și colectate de către entități autorizate pentru gestionarea și neutralizarea acestora, în conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul (UE) 2017/852.
- Ministerul Sănătății, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, organizează activități de informare a publicului (prin presă, televiziune, radio, articole, broșuri, postere etc.) cu privire la amalgamul dentar, pentru conștientizarea de către populație a riscurilor de mediu ale mercurului, ca una dintre cele mai importante măsuri de a stopa complet folosirea amalgamului.
- Ministerul Sănătății, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, adoptă măsuri de profilaxie a cariilor dentare și de promovare a sănătății, care reduc nevoia de restaurare dentară și minimizează utilizarea amalgamului dentar.
- Pacienții vor completa formularul consimțământului pacientului informat
- Colegiul Medicilor Stomatologi din România asigură prin programele de educație medicală continuă informarea actualilor și viitorilor medici stomatologi asupra impactului amalgamului dentar asupra mediului, constituind o sursă majoră de poluare cu mercur în aer, apă și pământ.
- Ministerul Sănătății, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, promovează utilizarea alternativelor terapeutice fără mercur, eficiente atât din punctul de vedere al costului, cât și clinic, pentru restaurările dentare.
- Colegiul Medicilor Stomatologi din România organizează reuniuni pentru educarea și instruirea corespunzătoare a viitorilor specialiști cu privire la utilizarea alternativelor de restaurare dentară fără mercur și la promovarea celor mai bune practici de management stomatologic care implică îndepărtarea celei mai mici cantități de țesut dentar sănătos (amalgamul necesită îndepărtarea de țesuturi dentare sănătoase în proporție mai mare decât alternativele fără mercur).
- Colegiul Medicilor Stomatologi din România va promova utilizarea în cabinetele dentare a materialelor de calitate fără mercur pentru restaurările dentare.