Plan național strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2018–2020

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul Planului național strategic (PNS) pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2018–2020.

Documentul, pus în transparență decizională la 23 noiembrie, este realizat în concordanță cu Strategia națională a Guvernului privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA  și protecția persoanelor infectate cu HIV  sau bolnave de SIDA și reglementează principalele direcții de acțiune și măsurile ce se impun  pentru prevenirea transmiterii infecțiilor  HIV și SIDA și protecția  persoanelor afectate de acestea, se precizează în comunicatul de presă emis de MS, prin care se anunță începerea dezbaterilor publice privind respectivul proiect de act normativ.

 

Testare, diagnosticare, tratament, servicii sociale

 

PNS propune o abordare integrată a pacientului cu HIV/SIDA. Astfel, PNS urmărește prioritizarea intervențiilor de prevenire și utilizarea testării HIV ca poartă de intrare în tratament. De asemenea, în proiect sunt prevăzute măsuri pentru asigurarea accesului universal la tratament antiretroviral pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA și acordarea unor beneficii și servicii sociale.

Proiectul de act normativ propune și reconstituirea Comisei  naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, care va avea rolul de coordonare la nivel național a implementarii Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.

Fondurile necesare aplicării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA se asigură de la bugetul de stat, din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, din venituri extrabugetare şi din alte finanțări internaționale, inclusiv fonduri structurale.

 

Un plan strategic îndelung așteptat

 

În perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în România în rândul tuturor grupurilor populaționale, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. În total, au fost înregistrate 7.139 de cazuri noi în ceastă perioadă, în medie 714 cazuri/an, creșteri dramatice înregistrându-se la nivelul grupurilor la risc – precum consumatorii de droguri injectabile, lucrători sexuali sau persoanele private de libertate.

Ultima strategie națională aprobată în domeniu fusese cea aferentă perioadei 2004–2007 (HG 1.342/2004 privind aprobarea Strategiei naționale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2004–2007). Documente ulterioare au fost elaborate, fără a fi însă aprobate oficial. Ultimul document de acest fel a fost elaborat în anul 2010 sub egida Comisiei naționale de luptă anti-SIDA și viza  perioada 2011–2015.

„Avem nevoie de un cadru strategic care să reglementeze intervențiile necesare pentru prevenirea răspândirii acestor afecțiuni și asigurarea accesului la tratament și îngrijiri HIV/SIDA.  Acest plan va sta la baza elaborării, implementării, monitorizării și evaluării programelor și proiectelor naționale și locale de intervenție în domeniul supravegherii, controlului și prevenirii cazurilor de infecție cu HIV/SIDA până în 2020. De asemenea, această strategie respectă convențiile, tratatele și alte acte internaționale privind monitorizarea întregii activități în domeniul HIV/SIDA, la care România este parte”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Proiectul de hotărâre de guvern va fi supus aprobării Guvernului după încheierea dezbaterilor publice. Propunerile pot fi făcute timp de zece zile de la data introducerii în transparență decizională a proiectului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.