Plan strategic pentru dezvoltarea cercetării în tuberculoză

Mycobacterium tuberculosis

Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID) a lansat un plan strategic pentru dezvoltarea cercetării în domeniul tuberculozei (TB). Lansarea a coincis cu întrunirea la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe tema luptei împotriva TB. În cadrul planului strategic, NIAD își propune să dezvolte partea de cercetare în domeniul prevenirii, diagnosticării și tratării TB, susținând eforturile globale de luptă împotriva acestei boli, care a dus doar în 2017 la decesul a 1,6 milioane de persoane din întreaga lume.

Dr. Anthony S. Fauci, directorul NIAID, a detaliat planul strategic propus de instituția pe care o conduce, în Journal of the American Medical Association (JAMA). Planul strategic pentru dezvoltarea cercetării în domeniul tuberculozei include o mai bună cunoaștere a epidemiologiei acestei boli și studierea factorilor care afectează transmiterea și activarea bolii. De asemenea, cele mai noi metode imagistice și de cercetare pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine mecanismele patologice care fac ca infecția să rămână latentă în cazul unor persoane și să se activeze ulterior. Toate aceste informații vor putea fi apoi folosite pentru a dezvolta vaccinuri, metode diagnostice și tratamente mai eficiente.

 

Diagnostic mai rapid și mai exact

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar în 2017, aproximativ 3,6 milioane de cazuri noi de TB au fost nediagnosticate și neraportate în întreaga lume. Planul strategic NIAID își propune sa adreseze această problemă, prin implementarea celor mai noi tehnologii (ex.: nanotehnologie, biomarkeri și biosemnături) pentru a dezvolta teste diagnostice noi, rapide, exacte și ușor de folosit în contexte variate, pentru ca un număr cât mai mare de persoane la risc din întreaga lume să beneficieze de testare și diagnostic rapid.

 

Vaccinare și chimioprevenție

 

Vaccinurile și regimurile de chimioprevenție au ca scop prevenirea infectării sau progresia acesteia către boală activă și pot avea un rol semnificativ în reducerea răspândirii infecției. În cadrul planului strategic, NIAID își propune să susțină implementarea tehnologiilor noi pentru a identifica markeri ai imunității și a dezvolta și testa vaccinuri noi anti-TB. De asemenea, institutul își propune să testeze eficacitatea unor regimuri terapeutice de chimioprevenție care să prevină progresia bolii și transmiterea acesteia în cazul persoanelor infectate și care să poată fi folosite inclusiv în cazul copiilor și a persoanelor seropozitive.

 

Tratamente mai sigure și mai eficiente

 

Complianța la tratament este deosebit de importantă în cazul persoanelor cu TB. În acest moment, regimurile de tratament în cazul persoanelor cu TB-MDR, TB-XDR sau cu coinfecție TB-HIV/SIDA sunt lungi și au o toxicitate ridicată. Complianța la tratament este dificil de asigurat în condițiile în care tratamentul este lung și dificil de suportat, cu un impact puternic asupra calității vieții pacienților. NIAID își propune să contribuie la dezvoltarea unor terapii și regimuri terapeutice noi pentru acești pacienți.

Una din metodele propuse este analizarea terapiilor aprobate pentru alte indicații și testarea eficacității și profilului de siguranță al acestora în vederea extinderii utilizării acestora pentru tratamentul TB. De asemenea, NIAID își propune să analizeze mecanismul de acțiune al actualelor regimuri terapeutice pentru a identifica metode de a preveni sau reduce toxicitatea acestora.

 

Resurse și infrastructură

 

Cooperarea între diferite centre de cercetare, precum și dezvoltarea și extinderea infrastructurii existente au un rol important în atingerea obiectivelor propuse în cadrul planului strategic NIAID. De aceea, planul include folosirea celor mai noi tehnologii de data-sharing pentru a facilita accesului cercetătorilor care activează în acest domeniu la baze de date comune.

NIAID și-a luat angajamentul să susțină tinerii cercetători în domeniul TB, să ajute la dezvoltarea unor instrumente care să permită analiza și transmiterea unor seturi mari de date în format digital și să faciliteze testarea și evaluarea rapidă a noilor vaccinuri, teste diagnostic și tratamente, pentru ca acestea să poată ajunge cât mai rapid la pacienții care au nevoie de ele.

 

Un demers important pentru o țară non-endemică

 

Faptul că autoritățile din domeniul sănătății din SUA recunosc că TB este o importantă problemă de sănătate publică și au elaborat un plan strategic destinat investiției în cercetare comportă o importanță deosebită. Inițiativa NIAID face parte dintr-un efort global susținut de luptă împotriva TB – care este principala cauză de deces de natură infecțioasă din lume. Lupta împotriva TB trebuie dusă la nivel global, iar Statele Unite este una din țările care are acces la resurse de ordin financiar și tehnologic. În același timp, este important de precizat că SUA nu se confruntă în acest moment cu o epidemie de TB. De fapt, este una din țările dezvoltate care a decis să nu mai vaccineze copiii la naștere cu vaccinul BCG.

România, în schimb, este o țară endemică pentru TB, confruntându-se cu un număr mare de cazuri noi în fiecare an. În același timp, România nu are un plan strategic de luptă împotriva TB, nu are până la acest moment nici măcar o Lege a Tuberculozei, aceasta fiind doar în faza de inițiativă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.