Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat miercuri, 19 februarie 2022, evenimentul de lansare având loc la Palatul Cotroceni.
La eveniment au participat președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – fost ministru al Sănătății și coordonatorul științific al Planului Național de Combatere a Cancerului, dar și alți reprezentanți ai profesioniștilor din domeniul sanitar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.
”Planul Național de Combatere a Cancerului este mai mult decât binevenit, fiind îndelung așteptată o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii. Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei. Ceea ce am apreciat însă când am analizat acest Plan este că fixează obiective realiste și măsurabile și că definește un traseu standardizat al pacientului. Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului de lansare a Planului.
Președintele a mai precizat că din 2023 ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer și ar trebui finalizate criteriile care să permită decontarea testărilor genetice.
”Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare. O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați. Am ținut să dau aceste câteva exemple concrete pentru a sublinia că Planul Național de Combatere a Cancerului este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Și vă asigur, totodată, că voi urmări îndeaproape progresul în implementarea lui, care este esențială în țara noastră, aflată, din păcate, în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer. Avem astăzi oportunitatea, dar și mijloacele de a regândi un sistem de sănătate vulnerabilizat prin lipsa de investiții adecvate timp de câteva decenii”, a mai subliniat președintele României.