Planurile MApN pentru Cantacuzino: reluarea producției din 2019 și parteneriat internațional pentru vaccinuri

La zece luni de la preluarea Institutului Cantacuzino, Mihai Fifor, ministrul apărării naționale, a vorbit presei despre ce s-a realizat după preluarea la MApN a institutului și despre planurile care urmează să fie dezvoltate în continuare.

 

MApN nu face miracole

 

Ministrul Mihai Fifor a început prin a preciza că Ministerul Apărării Naționale nu face miracole, încercând astfel să răspundă celor care s-ar fi așteptat ca problemele ridicate de managementul defectuos din ultimul deceniu să se rezolve imediat.

Apoi, a ținut să precizeze că „Institutul Cantacuzino nu trebuie citit ca institut care produce vaccinuri, ci el este mult mai mult decât atât: o instituție de cercetare, o instituție care, de-a lungul anilor, a demonstrat că poate avea soluții. IC adăpostește laboratoarele naționale de referință”.

 

Personalul nu este încă suficient

 

În ce privește personalul din Institut, se preconizează că numărul acestuia va ajunge la 508 până la finele acestui an. Chiar și așa, apreciază Fifor, numărul va fi insuficient, dar recrutarea va continua.

Evoluția personalului civil din Institutul Cantacuzino în perioada 2008–2018
Evoluția personalului civil din Institutul Cantacuzino în perioada 2008–2018

De altfel, după cum a precizat ministrul, 2018 este primul din ultimii opt ani în care s-au făcut noi angajări de cercetători, dovadă a intenției de a menține și dezvolta acest segment al activității institutului.

Proiecție personal 2019
Proiecție personal 2019

 

Investiții importante de la buget în Institutul Cantacuzino

 

„Încercăm să readucem la viață o instituție pe care am preluat-o aproape în ruină. Este rodul a foarte mulți ani în care aici nu s-a investit nimic, ani în care s-a dorit ca Institutul Cantacuzino să-și închidă porțile”, a declarat Mihai Fifor. Și din acest motiv, în 2018, MApN a făcut o infuzie de fonduri – 100 de milioane de lei numai din subvenții.

Bugetul total al Institutului Cantacuzino pentru perioada 2008–2018
Bugetul total al Institutului Cantacuzino pentru perioada 2008–2018

Fifor a mai precizat că a dat dispoziție directorului Institutului, prof. dr. Mircea Ioan Popa, să meargă în vizită la alte institute – din Germania, Marea Britanie, Italia – și să încheie protocoale de colaborarea cu acestea.

În plus, în spațiul din Splaiul Independenței, se lucrează la parcul tematic „Victor Babeș”.

 

Reluarea producției, dar nu încă de vaccinuri

 

„Trecerea la MApN a fost o decizie înțeleaptă, pentru că am reușit să impunem rigoare, am reușit să impunem un plan de management extrem de performant, care începe să-și arate rezultatele”, a arătat Mihai Fifor, precizând totodată că MApN coordonează și ajută Institutul Cantacuzino. Pentru anul 2019, se intenționează reluarea producției pentru o parte din produsele medicale ale Institutului Cantacuzino (Polidin, Cantastim etc.), dar nu și pentru vaccinuri.

„Nu vom putea continua să producem vaccin într-un subsol în buricul Bucureștiului. Am cerut colegilor mei să identifice o suprafață de teren pe care Armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producție, în adevăratul sens al cuvântului, pentru producția de vaccin. Am identificat această suprafață de teren, resursele financiare pentru a putea ridica această unitate de producție sunt identificate, suntem în discuții extrem de avansate cu companii din străinătate care produc vaccin, care să ni se alăture, pentru a aduce în țară tehnologie de ultimă oră, know-how”, a declarat Mihai Fifor.

 

Planuri pentru 2019

 

Pentru anul viitor, se mizează pe acreditarea și extinderea portofoliului laboratorului de control al calității și acreditarea și extinderea portofoliului laboratorului de analize medicale, precum și pe includerea centrelor de referință în sistemul de sănătate publică și colaborarea cu Ministerul Sănătății.

Proiecte pentru anul 2019
Proiecte pentru anul 2019

În fine, „2019 va fi anul în care să putem spune cu cine mergem la drum pentru producția de vaccin și locul în care vom ridica fabrica de vaccinuri”, a mai declarat ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.