Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat, luni, că a fost adoptată ordonanța de urgență care prevede acordarea stimulentului de risc medical, de care vor beneficia unu număr estimat de 75.000 de cadre medicale, întregul personal care deserveşte pacienţii COVID-19, nu doar medicii.
Potrivit declarației făcute de Marcel Boloș la finalul ședinței de guvern, valoarea stimulentului este de 2.500 de lei din care se va plăti impozitul pe venit, de 10%.
O altă măsură anunțată de Ministrul Fondurilor Europene prevede că achiziţiile de echipamente medicale vor putea fi decontate integral din fonduri europene de către unităţile sanitare, fără să fie necesară şi o cofinanţare.
„E vorba de echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală, unde, după discuţia cu ministrul Sănătăţii, am adăugat şi spitalele modulare şi containerele de logistică medicală. Chiar fac un apel pe această cale la toţi cei care sunt implicaţi în procesul de achiziţie a echipamentelor medicale: (…) echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior şi subliniez acest lucru, pentru ca toţi cei care sunt implicaţi în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri din acest punct de vedere, fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare a acestor cheltuieli”, a spus Boloş.
Boloş a subliniat, de asemenea, că pentru echipamentele medicale nu va fi necesară cofinanţarea, acestea fiind achiziţionate integral din fonduri europene. Premierul a arătat că vor fi decontate inclusiv achiziţiile pentru stocuri strategice realizate prin ONAC.
„Vestea bună, tot pe domeniul sănătăţii, este că, la propunerea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene, la propunerea de modificare a Regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta 100% din echipamentele medicale, cu alte cuvinte nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale, ceea ce degrevează bugetul de stat”, a explicat Marcel Boloş.