Politici bazate pe dovezi pentru reglementarea utilizării canabinoizilor în scop terapeutic

Zilele trecute, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a dat publicității un prim raport cu privire la utilizarea canabisului și canabinoizilor în scop medical. Acesta este primul dintr-o serie de rapoarte pe care OEDT intenționează să le publice pe acest subiect, în speranța că aceste informații vor sta la baza unor politici bazate pe dovezi cu privire la reglementarea utilizării canabinoizilor în scop terapeutic pe teritoriul Europei.

 

Canabisul – un drum anevoios de la drog la potențial tratament

 

Canabisul este în prezent cel mai utilizat drog recreațional din Europa. În același timp, este drogul față de care atitudinea publică și politicile s-au schimbat cel mai mult în ultima vreme. Multe state din Europa și-au schimbat sau dezbat posibilitatea de a-și schimba legislația cu privire la consumul de canabis sau substanțe canabinoide în scop medical. Însă abordările legislative variază foarte mult între state, atât în ceea ce privește categoriile de substanțe permise, cât și din punctul de vedere al cadrului administrativ care legiferează furnizarea acesor substanțe. În acest sens, raportul OEDT oferă informațiile și cadrul necesar unei informări corecte și obiective a tuturor actorilor implicați în luarea acestor decizii: medici și reprezentanți ai sistemului medical, decidenți politici, asociații de pacienți, instituții implicate în actul medical și, nu în ultimul rând, publicul larg.

Raportul OEDT răspunde unor întrebări care pot sta la baza deciziei de reglementare și legiferare a consumului de canabinoizi în scop medical: Există informații bazate pe dovezi care să pledeze pentru folosirea canabinoizilor pentru a trata diferite afecțiuni? Care sunt diferențele între diferite preparate pe bază de canabis sau substanțe canabinoide? Cum este reglementat consumul acestor substanțe în diferite țări europene și din afara spațiului european?

 

Utilizări în scop medical

 

Raportul OEDT include o selecție de studii de caz și exemple care ilustrează modul în care diferite state ale lumii au ales să traseze cadrul legal care permite și/sau limitează consumul de substanțe canabinoide în scop terapeutic. Se dau exemple ale schimbărilor legislative în acest sens din state precum SUA, Canada, dar și Israel sau Australia.

În cadrul raportului, se precizează că, atunci când vorbim despre „utilizarea canabisului în scop medical”, în funcție de context, ne putem referi la o gamă largă de preparate și produse pe bază de canabis sau canabinoizi, care pot conține diferite ingrediente active și care se pot administra pe diferite căi. Unele din aceste preparate pe bază de canabis sau canabinoizi au primit autorizație de punere pe piață ca medicamente în diferite țări.

 

Reglementarea consumului de canabis

 

În același timp, raportul subliniază provocările cu care autoritățile decidente s-au confruntat în încercarea de a reglementa consumul acestor substanțe. Care sunt produsele sau preparatele legalizate? Care sunt bolile și suferințele pentru care aceste produse pot fi folosite drept tratament? Care sunt condițiile în care pacienții pot folosi aceste substanțe?

Printre alte informații utile și simplu de folosit, raportul include un tabel al principalelor afecțiuni pentru care canabisul și produsele canabinoide au fost testate ca potențial tratament, substanța folosită în studii, precum și stadiul evidențelor medicale cu privire la eficiența tratamentului. În multe din cazurile prezentate, OEDT concluzionează că dovezile de eficacitate sunt limitate și că este nevoie de mai multe studii clinice care să confirme sau să infirme beneficiul folosirii canabinoizilor în scop terapeutic.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.