Cercetătorii americani au descoperit că poluarea aerului reduce șansele de supraviețuire ale persoanelor care au suferit un transplant de inimă. Astfel, oamenii care trăiesc în zone în care există o mulțime de particule poluante în aer au o probabilitate mai mare cu 26% de a muri din cauza unei infecții după ce au primit o nouă inimă.
Cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio au urmărit aproape 22.000 de persoane care au primit o inimă nouă între anii 2004 și 2015.
Ei au analizat nivelurile de PM2.5, un tip de poluare a aerului, care este în special legată de emisiile vehiculelor, înregistrate la adresa de domiciliu a pacienților. Cei care locuiau în zone în care nivelul de poluare depășește limitele naționale prezentau un risc cu 26% mai mare de a muri în 4,8 ani de la operație decât cei care locuiesc în zone cu aer mai curat.
Pacienții care au beneficiat de transplantul cardiac, vulnerabili după operație
„Expunerea pe termen lung la poluarea din aer pare să prezinte riscuri amplificate pentru beneficiarii de transplant de inimă. Am găsit o asociere între particulele PM2.5 și mortalitate la acești pacienți cu transplant. Având în vedere faptul că transplantul de organe reprezintă un cost extraordinar pentru societate, am fost interesați să înțelegem dacă factorii de mediu negativi, necunoscuți anterior, au afectat negativ șansele acestor pacienți”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Sanjay Rajagopalan, ale cărui descoperiri au fost publicate în Journal of the American College of Cardiology.
Beneficiarii de transplant de inimă sunt vulnerabili la infecții, deoarece sistemul lor imunitar este suprimat după operații pentru a reduce probabilitatea ca noul organ să fie respins. În această stare vulnerabilă, pacienții expuși la o poluare ridicată a aerului sunt afectați de inflamații, creșteri ale tensiunii arteriale și o rezistență mai mare la insulină, scrie Daily Mail.
„Acest studiu aduce o contribuție importantă capacității noastre de înțelegere a efectelor poluării aerului asupra sănătății. Cercetarea a folosit o abordare simplă pentru a evalua efectele asupra sănătății ale poluării aerului într-o cohortă unică de persoane aflate într-o stare de sănătate vulnerabilă. Studiul oferă dovezi interesante că expunerea la poluarea aerului contribuie substanțial la riscul de mortalitate în cazul pacienților cu transplant cardiac”, a declarat prof. C Arden Pope III de la Brigham Young University, într-un editorial din aceeași revistă.
Poluarea aerului a fost asociată de mult timp cu probleme de respirație și boli de inimă, iar în ultimii ani, dovezile au sugerat că ar putea cauza, de asemenea, probleme de dezvoltare și demență.