Poluarea reprezintă în continuare un factor major de risc pentru sănătatea europenilor

În ciuda îmbunătățirilor lente, poluarea aerului continuă să depășească în Europa limitele recomandate de ghidurile Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit celui mai nou raport privind calitatea aerului în Europa, publicat la 29 octombrie de Agenția Europeană a Mediului (EEA).

 

Poluarea a cauzat 422.000 de decese premature doar în 2015

 

Raportul EEA prezintă cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului raportate de peste 2.500 de stații de monitorizare din Europa în perioada 2000–2016. Conform rezultatelor acestui raport, poluarea aerului reprezintă în continuare un pericol, atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea publică.

Pulberile aflate în suspensie (PM), dioxidul de azot (NO2) și ozonul troposferic (O3) afectează cel mai mult sănătatea umană. Efectele expunerii la poluarea aerului asupra sănătății sunt diverse, de la inflamarea plămânilor până la decese premature. Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentrațiile de PM 2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni) au cauzat aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de țări europene. 391.000 din acestea s-au înregistrat în cele 28 de state membre ale UE.

Un al doilea document dat publicității astăzi, 29 octombrie, reprezintă o evaluare AEM asupra riscurilor poluării aerului pentru sănătate. În cadrul acestuia, Agenția oferă o prezentare detaliată a metodei de calcul prin care a estimat impactul poluării aerului asupra sănătății populației. Conform acestui document, estimările se bazează pe informații despre poluarea atmosferică, pe date demografice și pe legătura dintre expunerea la concentrațiile de poluanți și anumite consecințe asupra sănătății. Estimările din raportul AEM privind calitatea aerului referitoare la impactul asupra sănătății se referă la expunerea la NO2, la O3 și la PM 2,5 în Europa, în 2015.

 

Poluarea aerului continuă să depășească limitele admise în Europa

 

Conform datelor prezentate în raport, valoarea limită anuală pentru NO2 continuă să fie foarte mult depășită în întreaga Europă. În 2016, 7% din populația urbană din UE locuia în zone cu concentrații mai mari decât valoarea limită anuală impusă de UE și de ghidurile OMS, ceea ce reprezintă o scădere de la 9% în 2015. În 2015, expunerea la NO2 a fost cauza decesului prematur al unui număr estimat la 79.000 de oameni din 41 de țări europene.

Aproximativ 12% din populația urbană din UE a fost expusă la niveluri de O3 peste valoarea țintă a UE în 2016. Deși reprezintă o scădere considerabilă față de 2015 (30%), procentajul continuă să fie mai mare decât valoarea înregistrată în 2014 (7%). În 2015, se estimează că expunerea la ozon a fost cauza decesului prematur al 17.700 de persoane din 41 de țări europene.

Cât privește expunerea la pulberi aflate în suspensie, procentul populației urbane din UE expuse la PM 2,5 s-a situat la 6% în 2016, în scădere de la 7% în anul precedent. În 2015, expunerea la PM 2,5 a fost cauza decesului prematur al unui număr estimat la 422.000 de oameni din 41 de țări.

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, potrivit raportului AEM. Din acest motiv, cele mai afectate de poluarea aerului sunt persoanele care trăiesc în mediul urban. Emisiile provenitedin agricultură, producție de energie, industrie și gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.