Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro, că angajații din Sănătate sunt îngrijorați de declarațiile ministrului Cseke Attila, care a afirmat că nu sunt bani în bugetul instituţiei pentru salariile din decembrie ale 74.000 de angajaţi.
Iulian Pope a precizat că printre cei 74.000 de angajați se numără și personalul unităților de primiri urgențe și al ambulanțelor, lucrători „importanți” aflați în lupta cu pandemia.
„Colegii noștri sunt îngrijorați de declarațiile ministrului Sănătății, pentru că tot aici vorbim și de unitățile de primiri urgențe care de trei luni de zile mor pe baricade, la fel ca și serviciile de ambulanță, care acum primesc mesaje de la Cszeke Atilla că nu mai sunt bani de salarii. Sunt îngrijorați, dezamăgiți, supărați, suntem în prag de anul 2022, când angajații trebuiau să aibă un anumit nivel de salarizare, iar din păcate, nu se întâmplă asta. Din declarațiile publice nu reiese că viitorul Guvern ar lua în calcul creșterile salariale de la 1 ianuarie 2022. Aceasta a fost o altă temă de discuție. La noi în Sindicat, oamenii sunt foarte supărați și dispuși la acțiuni cum nu s-au mai văzut în Sănătate. Probabil, dacă lucrurile vor continua pe acest făgaș pe care ne aflăm azi, lucrătorii din sistemul sanitar vor reacționa pe măsură”, a afirmat Iulian Pope.
Reprezentantul organizației sindicale a spus că majorările salariale sunt așteptate pe viitorul buget al Sănătății.
„Creșterile salariale le așteptăm pe viitorul buget. Am înțeles dificultățile de acum, nu vrem o rectificare bugetară care să prevadă creșteri salariale de la 1 decembrie, nici nu ar mai fi timp. Vrem ce spune legea. Vrem să se termine cu discriminările și ce spune Legea salarizării unitare să se întâmple de la 1 ianurie 2022, iar în 2022 să primească măriri cei care le așteaptă de trei ani, iar acum trăiesc pe salariul minim și stau în combinezon 12 ore, cum sunt infirmierele, personalul TESA, care e incredibil de prost plătit în sistemul sanitar”, a adăugat reprezentantul Sanitas.
Iulian Pope a mai afirmat că pe lângă sumele necesare pentru plata salariilor, Ministerul Sănătății are nevoie și de alți bani, pentru programe naționale, pentru achiziția de medicamente și „pe toate palierele”, afirmând este „nevoie urgentă de rectificare bugetară”.
Reprezentantul Sanitas a precizat că o rectificare bugetară este necesară nu doar în Sănătate, ci și în asistență socială.
„Ministerul Sănătății are nevoie de o rectificare bugetară, ca și asistența socială, unde sunt județe întregi care de două luni nu plătesc decât salariile, iar dările către stat sunt amânate. Și acolo este nevoie urgentă de rectificare bugetară pentru că Ministerul Muncii nu a finanțat, așa cum prevede legea, 90% direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului. Este nevoie în tot sistemul bugetar de o rectificare bugetară, iar Sănătatea este o prioritate și așa trebuie să rămână, la fel ca și asistența socială. Noi, astăzi, am avut un consiliu național, iar una dintre teme tocmai asta a fost”, a mai spus Iulian Pope.
Acesta a explicat că actualul Guvern nu are capacitatea de inițiativă legislativă, nici de ordonanță de urgență.
„Atunci avem două variante: un nou Guvern care să aibă capacitatea deplină și să poată să facă rectificarea bugetară prin ordonanță de urgență sau o inițiativă legislativă pe rectificare bugetară prin Parlament. Realitatea ne-a arătat că aceste inițiative nu merg suficient de repede astfel încât pe 15 decembrie, Ministerușl Sănătății să beneficieze de banii necesari. Ministrul Sănătății ne-a comunicat despre salarii, dar noi știm că sunt dificultăți generale la nivelul ministerului. Nu sunt bani pentru achiziția de medicamente. La fel, colegii din centrele de vaccinare. Toată lumea vrea vaccinare, dar îi plătim din trei în cinci luni, în schimb le cerem să fie acolo și să lucreze. Acestea sunt realitățile de azi, nu sunt bani pentru bunul mers al ministerului, în general”, a adăugat reprezentantul Sanitas.