Pope (Sanitas): CNAS nu a virat banii pentru stimulentul de risc. Nu se plătește nici sporul pentru epidemii

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat pentru RoHealthReview și Sănătatea TV că motivul pentru care angajații din sistemul public de sănătate nu au primit până acum stimulentul de risc este lipsa banilor, CNAS nevirând sumele necesare către casele județene de asigurări de sănătate.

Și asta în ciuda faptului că pe 14 mai se încheie starea de urgență, iar angajații din sistemul public de sănătate ar fi trebuit să primească acest stimulent pentru perioada 16 martie- 15 mai.

“Spitalele acordă această sumă de bani separat de contractul lor, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cum casele județene nu au primit acești bani, și informațiile noastre astea sunt, ei nu aveau cum să ajungă în buzunarul salariaților, pentru că nu sunt bani alocați cu această destinație”, a declarat Iulian Pope.

Pope, despre explicațiile ministrului Sănătății: Nu e vina managerilor

Pope a spus că se aștepta ca ministrul Sănătății să ofere o garanție salariațiilor dezamăgiți și să spună că aceste sume se vor primi pentru două luni, așa cum prevede ordonanța de urgență.

“E clar că pe 15 mai, când e data de salarizare în sistemul sanitar, aceste sume nu vor fi alocate pentru că autoritățile centrale nu și-au făcut treaba”, a adăugat Pope.

Reprezentantul Sanitas a spus că “să arunci acum în cârca managerilor de spitale această poveste mi se pare nedrept. Să nu uităm că Ministerul Fondurilor Europene a transmis adrese către spitale, CNAS a transmis către spitale adresele, direcțiile de sănătate publică au scos oameni de pe listă. Nu e vina managerilor de spitale”.

Spor între 55 și 85%, prevăzut în Legea salarizării 

În plus, Iulian Pope a spus că această sumă cei bani este un stimulent oferit de Guvern, pe care nu l-a cerut nimeni.

“La momentul declarațiilor publice, noi ceream în primul rând măsuri de protecție pentru salariați. Am cerut aplicarea legislației salarizării care există în acest moment. Legea salarizării prevede pentru spitalele care tratează pacienți cu COVID un spor între 55 și 85%. Nici pe această temă, ministrul Sănătății nu și-a făcut treaba”, a spus Pope.

El a explicat că nici acest spor nu se acordă, care trebuia plătit separat de stimulent, un spor acordat pe perioada epidemiilor deosebit de grave și prevăzut în legea salarizării și de regulamentul de spor.

“De exemplu, la Matei Balș, spitalul care a tratat primul pacient confirmat cu noul coronavirus în România nu se acordă acest spor”, a exemplificat reprezentantul Sanitas.

Pope a spus că pentru acordarea acestui spor, trebuia doar ca ministrul Sănătății să “dea verde” la plata lui și să emită un ordin care să stabilească care sunt spitalele care beneficiază de el, și să asigure sursa de finanțare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.