Portugalia relaxează, de luni, restricţiile pentru persoanele din UE cu certificat digital COVID-19

Portugalia va relaxa începând de luni restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital COVID-19 european, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez, potrivit unui decret publicat duminică şi citat de AFP.

Călătorii aflaţi în „posesia unui certificat digital COVID-19 din UE” sau a oricărui alt document „justificativ de vaccinare recunoscut” vor fi scutiţi de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital COVID-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele şase luni.

Spre deosebire de alte ţări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei şi vaccinaţi anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în ţară.

Această nouă decizie a guvernului portughez respectă recomandările europene care vizează o mai bună coordonare a normelor aplicabile deplasărilor în interiorul UE şi evitarea impunerii de restricţii la adresa deţinătorilor unui certificat digital european COVID-19, aşa cum au făcut-o anumite ţări, în contextul apariţiei variantei Omicron, mult mai contagioasă.

Totodată, termenul de valabilitate a testelor antigen a fost redus în Portugalia, de la 48 la 24 de ore, potrivit unei decizii anunţate joi de consiliul de miniştri.

La fel ca în marea majoritate a ţărilor lumii, Portugalia se confruntă cu o creştere a numărului de infectări având legătură cu varianta Omicron şi a anunţat sâmbătă peste 41.000 de cazuri de îmbolnăviri şi 44 de decese într-un interval de 24 de ore.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.