Portugalia renunță la certificatul COVID. Va fi necesar doar la intrarea în țară

Portugalia relaxează şi mai mult restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2, pe fondul scăderii numărului de noi infectări.

Astfel, Guvernul de la Lisabona a anunţat, în urma unei reuniuni ministeriale de joi, anularea regulilor care cereau vaccinarea anti-COVID-19, recuperarea după boală sau un test negativ de coronavirus pentru a avea acces în hoteluri şi restaurante, precum şi renunţarea la limitele de capacitate impuse unor locuri publice. Certificatul COVID-19 rămâne valabil însă la intrarea în ţară, relatează vineri dpa şi Xinhua, scrie Agerpres.

De asemenea, autoritățile portugheze au renunțat și la testarea obligatorie pentru acces la evenimente sportive, precum şi la recomandarea de telemuncă.

”Este un nou pas spre viaţa normală care ne-a fost răpită acum aproape doi ani”, a spus ministrul de stat Mariana Vieira da Silva, potrivit sursei citate.

Nu s-a renunțat însă la masca de protecție, aceasta fiind în continuare obligatorie în spaţiile publice închise. Totodată, persoanele nevaccinate sau nevaccinate cu booster trebuie să prezinte un test negativ la intrarea în spitale şi cămine.

Starea de alertă se menţine, în această formă atenuată, până pe 7 martie.

Numărul infectărilor zilnice raportate a scăzut recent la aproximativ 16.000, după un record de peste 65.000 la sfârşitul lunii ianuarie.

Ministrul Mariana Vieira da Silva a precizat că ultimele restricţii vor fi anulate când se va ajunge la ”20 de decese la un milion de locuitori la 14 zile”, în prezent acest indicator fiind de ”63 de decese la un milion”.

Joi, numărul raportat de decese de COVID-19 a fost de 42, 132 persoane infectate fiind internate la terapie intensivă, potrivit sursei citate.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.