Portugalia și Letonia suspendă administrarea vaccinului antiCOVID AstraZeneca

Portugalia a decis la rândul său să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare “grave, dar rare”, potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas, relatează AFP.

Decizia a fost luată “ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a precizat ea.

Autoritatea europeană de reglementare va ţine joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt “necesare” măsuri în legătură cu vaccinul, după ce mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, au suspendat utilizarea acestuia ca măsură de precauţie din cauza temerilor legate de formarea unor cheaguri de sânge, fără legătură dovedită până în prezent.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat luni că ţările ar trebui să continue vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi va convoca marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa vaccinului.

Portugalia a administrat deja aproximativ 400.000 de doze din acest vaccin şi are în stoc alte 200.000, a făcut cunoscut într-o conferinţă de presă responsabilul programului de vaccinare, Henrique Gouveia Melo, mai scrie France Presse.

De asemenea, Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene.

“Autorităţile sanitare din Letonia cer medicilor să nu folosească flacoanele deschise de vaccin AstraZeneca şi să nu deschidă altele noi”, au declarat agenţiile de sănătate ale statului baltic într-un comunicat comun.

Această restricţie, în vigoare timp de cel puţin două săptămâni, a fost impusă “ca măsură de precauţie” pe baza efectelor secundare menţionate de alte ţări din UE, au precizat ele, adăugând că niciun caz de acest tip nu a fost confirmat în Letonia.

Alte şase state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia, Spania şi Portugalia) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care urmează să abordeze problema joi.

Astfel, ele au mers pe urma mai multor ţări, îngrijorate de posibilele efecte secundare, cum ar fi dificultatea de coagulare sau formarea cheagurilor de sânge (tromboză).

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.