Posibilă analiză de sânge pentru sindromul oboselii cronice

Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au anunțat că pun la punct o posibilă analiză de sânge pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice. Ei au realizat un studiu pilot pe 40 de persoane – jumătate sănătoase și jumătate care suferă de oboseală cronică. Oamenii de știință afirmă că acest studiu a arătat că, analizând un biomarker identificat de ei, au fost detectați corect cei bolnavi, relatează Reuters.

Studiul, publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences, a pornit de la analiza probelor de sânge recoltate de la cei 40 de voluntari, folosind un dispozitiv nanoelectronic care măsoară modificări infime în plasmă și în elementele celulare din sânge.

Oamenii de știință au introdus în probele de sânge celule mononucleare din sânge periferic incubate în plasma proprie. Pentru a stimula stresul hiperosmotic, cercetătorii au crescut concentrația de clorură de sodiu din plasmă la 200 mmo/l. După aceea, în cazul pacienților care sufereau de sindromul oboselii cronice impedanța a fost, în mod clar mai mare, decât în cazul celor sănătoși.

“Nu știm cu exactitate de ce celulele și plasma acționează astfel sau ce fac, cu exactitate”, a declarat unul dintre coautorii studiului, profesorul de biochimie și genetică Ron Davis. “Însă, în mod clar vedem o diferență în modul în care celulele persoanelor sănătoase și ale celor care suferă de sindromul oboselii cronice procesează stresul”, a adăugat el.

 

Rezultatul este controversat

 

Alți experți, care nu au fost implicați direct în studiu, au avertizat că mai este cale lungă până la identificarea unui biomarker pe baza căruia să poată fi pus diagnosticul de “sindromul oboselii cronice”.

Unul dintre directorii Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe din cadrul King’s College, de la Londra, Simon Wessely, care lucrează de mulți ani cu pacienți care suferă de acest sindrom, atrage atenția că studiul nu răspunde la două întrebări cheie. Biomarkerul face distincție între pacienții cu sindrom al oboselii cronice și cei care suferă de alte boli ce provoacă simptome asemănătare? În plus, biomarkerul măsoară cauza sau consecința bolii?

 

Ce este sindromul oboselii cronice?

 

Sindromul oboselii cronice sau encefalomielita mialgică este o tulburare încă puțin înțeleasă. După cum sugerează și numele, boala este caracterizată prin oboseală profundă, dureri musculare și articulare, tulburări de memorie și de concentrare. Cei afectați pot avea probleme cu funcția cardiovasculară, tulburări intestinale și disfuncții senzoriale, precum intoleranța la zgomot și probleme de echilibru.

Simptomele tind să fie atât de severe încât pacienții care suferă de oboseală cronică experimentează, de multe ori, izolare socială. Multe cazuri pot continua pentru luni sau chiar ani.

Sindromul de oboseală cronică a fost trivializat de ani din cauza lipsei de dovezi științifice care să susțină un diagnostic clar.

Până la 17 milioane de persoane din întreaga lume suferă de această boală, care  afectează în principal adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și este mai răspândită în cazul femeilor.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.