Practicarea exercițiilor fizice este asociată cu reducerea riscului apariției cancerului – studiu

Exercițiile fizice ar avea un imens beneficiu pentru sănătate – un risc redus de apariție al anumitor tipuri de cancer. Concluzia a fost trasă în urma unui studiu care a analizat datele de la peste 750.000 de adulți din Statele Unite, Europa și Australia.

Potrivit cercetării publicate în Journal of Clinical Oncology, practicarea numărului recomandat de minute de activitate fizică este corelată cu riscuri mai mici de șapte tipuri de cancer, dintre cele 15 tipuri care au fost incluse în analiza oamenilor de știință. Aceste tipuri de cancer au fost cel de colon, de sân, renal, mielom, hepatic, limfom non-Hodgkin și endometrial.

 

Experții recomandă 150 de minute de exerciții fizice aerobe de intensitate medie săptămânal

 

O serie de studii anterioare au ajuns la concluzii similare despre activitatea fizică și cancerul. În cele mai recente analize, cercetătorii au aprofundat mai mult relațiile dintre cantitatea de activitate fizică și riscul redus de cancer. Persoanele care au urmat nivelurile recomandate de activitate fizică au prezentat o serie de beneficii potențiale, de la un risc cu 6-10% mai mic de cancer de sân până la un risc mai mic cu 18-27% de cancer hepatic.

În cazul anumitor tipuri de cancer, riscul redus de apariție a bolii a fost asociat cu cantitățile recomandate de activitate fizică. În cazul altor tipuri de cancer, studiul a constatat că activitatea fizică cu mult peste recomandările actuale poate fi corelată cu cele mai mici niveluri de risc.

Potrivit autorilor studiului, acest lucru „poate reflecta diferente importante in mecanismele biologice care stau la baza tipurilor de cancer distincte”.

Oficialii din domeniul sănătății din SUA recomandă adulților să facă cel puțin 2 ore și jumătate de exerciții aerobe cu intensitate moderată, 75 de minute de exerciții aerobe cu intensitate puternică sau o combinație comparabilă dintre cele două tipuri în fiecare săptămână.

Autorii au notat însă că datele lor provin din activitatea fizică auto-raportată la un moment dat și că majoritatea persoanelor incluse erau albe, ceea ce ar putea limita modul în care se aplică concluziile lor.

Cercetătorii avertizează că studiul nu arată definitiv că exercițiile fizice determină în mod direct scăderea riscului de cancer. Experții în domeniul sănătății spun că pot exista și alți factori în joc.

„Există dovezi substanțiale că niveluri mai mari de activitate fizică sunt legate de riscuri mai mici ale mai multor tipuri de cancer”, a explicat National Cancer Institute, potrivit CNN. Cu toate acestea, „persoanele care nu sunt active fizic pot diferi de persoanele active în alte moduri decât nivelul de activitate fizică. Aceste alte diferențe, mai degrabă decât diferențele de activitate fizică, ar putea explica riscul mai mare sau mai mic de cancer. De exemplu, dacă cineva nu se simte bine, s-ar putea să nu facă multe exerciții fizice, iar uneori oamenii nu se simt bine, deoarece au cancer nediagnosticat”.

O serie de alți factori au fost asociați riscului de cancer, inclusiv fumatul, dieta și obezitatea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.