Mai mulți adulți americani își știu parolele de logare pe WiFi sau pe retelele sociale și le pot reproduce la cerere decât informații medicale de bază, precum grupa sanguină.
Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent întreprins în rândul adulților americani.
Informații utile vs. informații vitale
Într-o lume a informatiilor, trebuie să alegem și să prioritizăm ce informații reținem. Din păcate, informațiile medicale de bază, precum grupa sanguină, valoarea tensiunii arteriale sau a glicemiei, rămân doar numere pe o foaie de hârtie, dintr-un dosar păstrat într-un sertar.
În cadrul sondajului întreprins de o companie americană pentru inovație digitală în sănătate, peste 1.000 de persoane au răspuns la un chestionar online. Chestionarul a analizat acuratețea cu care persoanele intervievate au declarat că-și amintesc informații precum: parola de conectare la WiFi, parolele de logare pe rețelele sociale sau chiar codul de securitate de pe spatele cardului bancar, adesea folosit pentru a confirma plăți online. Prin comparație, studiul a verificat câți din cei intervievați știau și puteau reproduce la cerere informații medicale elementare din istoricul personal sau al membrilor familiei apropiate.
Parola de WiFi sau grupa de sânge?
Rezultatele studiului au arătat că 80% din cei intervievați știau parolele de conectare la rețelele sociale, 75% știau exact câți bani mai au în cont, iar 74% știau pe de rost parola de conectare la WiFi. Prin comparație, doar 57% din cei chestionați își știau grupa sanguină, doar 38% își puteau aminti nivelul colesterolului la ultimele analize sau pe cel al glicemiei (33%). Asta în contextul în care 82% din americani au făcut investigații sau analize de laborator în ultimul an.
„Aceste cifre sunt pilonul pe care se bazează majoritatea deciziilor medicale”, consideră autorii studiului. Este important ca fiecare dintre noi să știe și să memoreze câteva date medicale elementare, precum grupa de sânge, nivelul tensiunii sau al glicemiei la ultima măsurătoare. De asemenea, ar trebui să știm sau să avem acces rapid la informațiile medicale elementare ale rudelor apropiate: copii, frați, soț, soție, părinți.
Aceste informații ar trebui comunicate medicului la orice consult de spcialitate și ar trebui cunoscute în cazul unei urgențe medicale. Aproape 20% din cei chestionați în cadrul studiului au recunoscut că un medic le-a cerut rezultatele unor analize sau investigații medicale și că aceștia nu le-au putut oferi.