Precizările conducerii Spitalului Colentina despre aparatul de testare PCR donat de o bancă

Aparatul de testare PCR primit donație din partea unei instituții bancare, în cursul lunii mai 2020, a fost livrat spitalului fără extractor, un echipament esențial și destul de costisitor, în absența căruia aparatul este practic inutilizabil, precizează conducerea Spitalului Colentina într-un comunicat de presă.

”În urma apariției, în data de 20.10.2020, pe site-ul de Internet al cotidianului „Libertatea” (libertatea.ro), a articolului de presă „Orban a anunțat că Spitalul Colentina devine COVID: managerul de la Colentina a uitat de 6 luni, nefolosit, un aparat de testare PCR donat de o bancă!”, scris de Mirela Neag și Cătălin Tolontan, conducerea Spitalului Clinic Colentina consideră necesar să facă următoarele precizări:

Situația de fapt privind aparatul de testare PCR, donat Spitalului Clinic Colentina de către o instituție bancară, este prezentată în mod tendențios în cuprinsul articolului, scopul principal fiind de a denigra activitatea managerului spitalului – așa cum se vede chiar din titlul articolului! -, în ciuda evidenței faptelor.

Așa cum le-a fost precizat și autorilor articolului, aparatul de testare PCR primit donație din partea unei instituții bancare, în cursul lunii mai 2020, a fost livrat spitalului fără extractor, un echipament esențial și destul de costisitor, în absența căruia aparatul este practic inutilizabil.

Mai mult, în situația în care, de circa 15 ani, Spitalul Clinic Colentina nu dispune de un laborator propriu de testare, există o serie de probleme logistice (spațiu dedicat, personal cu o calificare adecvată etc.) care nu pot fi rezolvate peste noapte.

În această situație,  managerul Remus Mihalcea a propus redirecționarea aparatului PCR, obiectul donației, către Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, unitate sanitară de fază 1 COVID-19, unde existau toate condițiile pentru ca testele trimise de Spitalul Clinic Colentina să poată fi prelucrate în condiții optime – circuite funcționale autorizate, personal calificat și extractor.

Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza din cauza faptului că, în ședința Consiliului medical al Spitalului Clinic Colentina, a existat o opoziție fermă din partea persoanei care a mijlocit donația, cadru medical cu funcție de conducere în cadrul spitalului.

Spitalul a contactat direct, cu această propunere, și instituția bancară donatoare, însă nu a fost primit niciun răspuns.

În urma demersurilor realizate de conducerea Spitalului Clinic Colentina, cu sprijinul ASSMB, s-a reușit amenajarea unui spațiu dedicat pentru un laborator de testare propriu, aici urmând să fie amplasate două aparate PCR (care dispun și de extractoare), primite de spital – unul achiziționat de ASSMB, iar celălalt donat de o firmă privată.

În prezent, Spitalul Clinic Colentina este în proces de avizare a laboratorului propriu de testare COVID-19 și încearcă să atragă personal specializat care să activeze în cadrul acestuia.

ASSMB, instituția care are în administrare Spitalul Clinic Colentina, a achiziționat recent un extractor și pentru aparatul PCR primit donație în luna mai – care face obiectul articolului din „Libertatea” -, acesta urmând să intre în dotarea Laboratorului de Anatomie patologică al spitalului, imediat ce vor fi primite autorizările legale și va fi angajat personalul necesar.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.