Precizările ministrului Sănătății cu privire la valabilitatea certificatului COVID

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a făcut vineri precizări cu privire la certificatul COVID-19 care ar expira pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.

”Este o decizie a Comisiei Europene, adoptată pe data de 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca și scop circulația în spațiul Uniunii Europene este valabil după încheierea schemei de vaccinare o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit perioada acestui certificat”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute după vizitarea Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte.

Întrebat dacă prevederile deciziei Comisiei Europene vor fi aplicate și în România, ministrul a declarat: ”Normal că va fi aplicat și în țara noastră pentru că și cetățenii români circulă în spațiul comunitar.”

În ceea ce privește menținerea certificatului COVID-19 în țara noastră, prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că acest aspect ține de contextul epidemiologic.

”Este o decizie de sănătate publică  pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană, este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni. Dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.