Premieră în Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița a instalat un parc fotovoltaic de 1.000 de panouri

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Dobrița devine primul spital din județ cu parc fotovoltaic, cu 1.000 de panouri instalate, asigurând independență energetică și economii semnificative. Acestea vor contribui la asigurarea independenței energetice a spitalului, reducând semnificativ dependența de rețeaua publică de electricitate.

În plus, pentru a susține eficiența energetică a unității spitalicești, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de încălzire, completând proiectul de modernizare a infrastructurii energetice.

Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai amplă de modernizare a Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În prezent, se continuă lucrările de reabilitare a elementelor de anvelopă termică a clădirii, inclusiv izolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică și înlocuirea tâmplăriei PVC. De asemenea, sunt în curs lucrările de reabilitare a teraselor circulabile.

Următoarele etape ale proiectului includ lucrări de interior, care vor presupune înlocuirea corpurilor de iluminat și de încălzire cu unele economice, cu tehnologie LED integrat, pe senzor și cu sistem de termostatare. Vor fi înlocuite și cazanele clasice de încălzire cu cazane de încălzire în condensație și va fi instalat un sistem de încălzire principal realizat din pompe de căldură, conectat la circuitul de încălzire existent.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a subliniat importanța acestei investiții: „Va fi primul spital din județ, poate chiar din țară, care va beneficia de un parc fotovoltaic pentru asigurarea funcționării în condiții mult mai economice și mult mai avantajoase pentru resursele financiare de care dispune. Din calculele noastre, toată această investiție va duce la o reducere a consumului anual specific pentru încălzire cu peste 50% și a consumului de energie primară totală cu minimum 30% și maximum 60%, ceea ce va însemna un avantaj foarte mare pe viitor în anvelopa bugetară multianuală a unității spitalicești.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.