Premieră în județ: Tratament chirurgical al unei paciente diagnosticată cu feocromocitom suprarenalian bilateral

O pacientă cu feocromocitom suprarenalian bilateral a fost operată la Spitalul Judeţean din Oradea prin tehnică laparoscopică, fiindu-i extirpate glandele suprarenale; intervenția a fost o premieră atât la nivelul spitalului, cât și la nivelul județului Bihor.

Potrivit unui comunicat al instituției, afecţiunea provoca valori extrem de ridicate ale tensiunii arteriale în mod constant (peste 200/120 mmHg) şi nu răspundea la terapie, pacienta prezentând aşadar un risc crescut de infarct şi accident vascular cerebral.

Intervenția a fost una de complexitate ridicată, tehnica laparoscopică permițând extirparea ambelor glande suprarenale în cadrul unei singure intervenții.

Monitorizarea postoperatorie în cadrul ATI, iar ulterior in cadrul Clinicii de Urologie, esenţială pentru evoluţia post-operatorie a pacientei

Intervenția a durat 3 ore și a fost posibilă datorită colaborării interdisciplinare între Secția Clinică Urologie și Secția Clinică ATI; operația a fost efectuată de o echipă formată din medicii și asistenții medicali din cadrul Secției Clinice Urologie, coordonată de dr. Bogdan Feciche – medic primar urologie și șef de secție, anestezia fiind condusă de către dr. Simona Mîrț – medic primar ATI .

Abordul minim-invaziv a redus semnificativ riscurile pentru pacientă, din punct de vedere chirurgical, anestezic şi endocrinologic şi a permis recuperarea rapidă după intervenţie; astfel, evoluţia pacientei a fost favorabilă, cu normalizarea tensiunii arteriale, aceasta putându-se mobiliza din a doua zi după intervenţie, fiind externată într-un timp redus. Ea a beneficiat de o recuperare optimă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.