Premierul britanic: Vaccinul AstraZeneca este „sigur” şi „extrem de eficient”

Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări marţi că vaccinul AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19 este „sigur” şi „extrem de eficient”, după suspendarea utilizării acestuia de mai multe ţări, îngrijorate de posibilele efecte secundare grave, relatează AFP.

„Acest vaccin este sigur şi funcţionează extrem de bine”, a afirmat liderul conservator pentru cotidianul The Times, subliniind că este, de asemenea, „relativ uşor de distribuit”.

Vaccinul, produs de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca în cooperare cu Universitatea Oxford, este unul dintre cele două vaccinuri, împreună cu cel dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, administrate în prezent în cadrul campaniei de vaccinare din Regatul Unit – unde aproape 24,5 milioane de doze au fost deja inoculate de la începutul lunii decembrie, potrivit Agerpres.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) analizează marţi siguranţa acestui vaccin. Circa zece ţări, inclusiv Franţa, Germania şi Italia, au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauţie în urma relatărilor despre „posibile” efecte secundare grave, însă fără o legătură dovedită în acest stadiu, precum probleme de coagulare a sângelui la persoanele vaccinate.

Cu toate acestea, OMS, aflată în prima line în lupta internaţională împotriva pandemiei, a recomandat continuarea imunizării împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.