Premierul României: ”Trebuie să discutăm formula de calcul” al prețurilor medicamentelor compensate și gratuite; taxa de clawback, cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente

”Trebuie să discutăm formula de calcul” privind prețurile medicamentelor compensate și gratuite din România. Este anunțul făcut de premierul Ludovic Orban la conferința de presă de preluare a mandatului de către ministrul Sănătății, Victor Costache. El a adăugat că ”taxa clawback, așa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente”.

El a atras atenția că, în condițiile actuale, nu sunt generate condițiile pentru o prezență serioasă și o competiție pe piața medicamentelor.

”În privința taxei clawback, aceasta a ajuns la 26%-27%, pentru că au crescut costurile pe medicamentele compensate și gratuite, menținând aceeași anvelopă bugetară”, a atras atenția Ludovic Orban.

”Firmele din domeniu nu mai pot să suporte această povară fiscală și se retrag încet, încet de pe piață”, a subiniat el.

Potrivit lui, va trebui analizată și aplicarea taxei clawback ”oarecum paușal” și pe medicamentele inovative, și pe cele generice.

În ceea ce privește criza medicamentelor, premierul a salutat decizia instanței de a prelungi prețul pentru ele. ”Dacă nu ar fi existat decizia instanței, ministerul se făcea că nu vede criza respectivă. Aici trebuie să dăm la o parte populismul”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.