Premierul unui stat australian îşi cere scuze că nu a oprit debarcarea pasagerilor de pe un vas de croazieră

Premierul statului australian New South Wales (NSW) şi-a cerut scuze luni pentru că nu a oprit debarcarea pasagerilor depistaţi cu coronavirus de pe un vas de croazieră la Sydney în martie, declanşând ceea ce a fost la momentul respectiv cel mai mare focar de COVID-19 în Australia.

Scuzele premierului Gladys Berejiklian pentru proasta gestionare de către guvernul său a focarului de la bordul Ruby Princess intervin în timp ce numărul deceselor ca urmare a unui al doilea val de infecţii în statul Victoria a atins un record de 25.

Australia a raportat 23.500 de cazuri de COVID-19 şi 421 de decese, mult mai puţine decât multe alte naţiuni dezvoltate, dar paşii greşiţi în gestionarea crizei legate de Ruby Princess şi, posibil, a carantinei într-un hotel din Victoria s-au dovedit costisitori.

„Lecţiile nu au fost învăţate destul de repede şi din nou îmi cer scuze fără rezerve în numele tuturor acelor persoane şi agenţii care au făcut aceste greşeli”, a declarat Berejiklian reporterilor la Sydney.

O anchetă publică asupra focarului de coronavirus pe vasul Ruby Princess, la bordul căreia s-au aflat un sfert din persoanele decedate de COVID-19 în Australia, a concluzionat săptămâna trecută că oficiali din sistemul de sănătate în NSW au făcut greşeli „de neiertat” când au permis celor aproximativ 2.700 de pasageri, dintre care 120 se simţeau rău, să părăsească nava deţinută de Carnival Corp pe 19 martie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ancheta a constatat că 914 infecţii au avut ca origine mai ales pasageri de pe Ruby Princess. Acest focar a provocat 22 de decese.

Statul Victoria a extins măsurile de urgenţă impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, în pofida unei scăderi a ratei de apariţie a noilor infecţii.

Autorităţile din Victoria au anunţat duminică seara că starea de urgenţă în vigoare va fi prelungită încă patru săptămâni, ceea ce va permite continuarea carantinei de nivel 4 şi a unei interdicţii pentru circulaţia pe timp de noapte impusă în capitala statului, Melbourne.

Luni, statul a înregistrat 25 de decese asociate COVID-19, cel mai mare număr consemnat într-o zi. Cu toate acestea, numărul cazurilor de noi infecţii a fost de 282, continuând o tendinţă descendentă constantă.

Starea de urgenţă a fost prelungită până la data de 13 septembrie, ora locală 23:59, ceea ce permite poliţiei să continue să vegheze la respectarea măsurilor de distanţare fizică şi izolare. Amenzile aplicate pentru nerespectarea acestora pot varia între 200 de dolari australieni (143 de dolari americani) pentru nepurtarea măştii în public şi 20.000 de dolari australieni (14.300 dolari americani) pentru abateri repetate de la regulile privind carantina.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.