Premiile Lasker 2018: histone, propofol și biologia ARN

Lasker

Fundația Albert and Mary Lasker a anunțat câștigătorii premiilor Lasker, premii de top în domeniul biomedical, cu un cuantum de 250.000 de dolari pentru fiecare categorie. Fundația își propune, prin acordarea acestor premii,  recunoașterea meritelor celor care și-au dedicat viața cercetării în domeniul sănătății. Sunt 73 de ani de când aceste premii se acordă celor care dezvoltă cunoașterea în științele medicale.

Premiul Albert Lasker pentru cercetare medicală fundamentală a fost acordat lui David Allis (Universitatea Rockefeller) și Michael Grunstein (Universitatea California), pentru descoperirea modului în care expresia genelor este influențată de modificările chimice ale histonelor (proteine ce împachetează ADN-ul în cromozomi). Ambii cercetători au pus bazele înțelegerii modului în care erorile în modificarea histonelor contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni, printre care și neoplaziile.

John B. Glen (fost cercetător la AstraZeneca și medic veterinar) a primit Premiul pentru cercetare medicală clinică Lasker – De Bakey, pentru descoperirea propofolului, cel mai folosit agent pentru inducția anestezică, care are o acțiune foarte rapidă și efecte reziduale minime. Descoperirea propofolului este una importantă în contextul țintirii unei anestezii de o calitate înaltă și cu cât mai puține efecte averse după trezire, obiectiv greu de îndeplinit cu folosirea celorlalte anestezice intravenoase. În plus, în cazul unor afecțiuni care contraindică administrarea anestezicelor inhalatorii pentru menținerea anesteziei, propofolul poate fi folosit cu succes. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a declarat propofolul drept un medicament esențial, acesta devenind cel mai folosit anestezic intravenos pentru inducția anestezică.

Premiul special Lasker – Koshland pentru realizări deosebite în științele medicale a fost acordat cercetătoarei Joan Argetsinger Steitz (profesor de biofizică și biochimie la Universitatea Yale), pentru descoperirile în biologia ARN, susținerea cercetătorilor tineri și susținerea femeilor în lumea științifică. Steitz a descoperit că ribonucleoproteinele au un rol esențial în splicing, pasul cheie în expresia genică, prin care celulele creează șablonul ARN pentru sinteza proteinelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.