Premiul Nobel pentru medicină 2021, acordat cercetătorilor americani David Julius şi Ardem Patapoutian

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2021, conform anunţului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Cei doi cercetători americani au fost recompensaţi pentru „descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere”, potrivit anunţului Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

„Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska a decis astăzi să acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în comun, lui David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile lor de receptori pentru temperatură și atingere. Abilitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea este esențială pentru supraviețuire și stă la baza interacțiunii noastre cu lumea din jurul nostru. În viața noastră de zi cu zi, luăm aceste senzații de-a gata, dar cum sunt inițiate impulsurile nervoase pentru a putea fi percepute temperatura și presiunea? Această întrebare a fost rezolvată de laureații premiului Nobel din acest an. David Julius a folosit capsaicină, un compus din ardei iute care induce senzația de arsură, pentru a identifica un senzor în terminațiile nervoase ale pielii care răspund la căldură. Ardem Patapoutian a folosit celulele sensibile la presiune pentru a descoperi o clasă inedită de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele și organele interne. Aceste descoperiri au lansat activități intense de cercetare care conduc la o creștere rapidă a înțelegerii modului în care sistemul nervos simte căldură, frig și stimuli mecanici. Laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2021 au identificat verigile lipsă critice în înțelegerea noastră despre legătura complexă dintre simțurile noastre și mediul înconjurător”, se arată într-un comunicat al Nobel Prize.

În 2020, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 5 octombrie, premiul Nobel pentru chimie, pe 6 octombrie, premiul Nobel pentru literatură, pe 7 octombrie, şi premiul Nobel pentru pace, pe 8 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 11 octombrie.

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.