Premiul Nobel pentru medicină: s-au descoperit proteinele ce frânează sistemul imunitar

Premiul Nobel pentru medicină a fost anunțat azi, câștigătorii fiind doi imunologi, cercetători în domeniul cancerului. Americanul James P. Allison și japonezul Tasuku Honjo au descoperit modul în care anumite proteine funcționează ca frâne asupra sistemului imunitar, în cazul existenței unei patologii neoplazice, și au găsit tratamente care să inhibe efectul supresor imunitar al acestora.

Descoperirea are o importanță deosebită, tratamentele bazate pe inhibarea proteinelor supresoare având efecte excepționale în lupta împotriva cancerului. Inhibarea mecanismului prin care aceste proteine frânează sistemul imunitar duce la reactivarea imunității și redobândirea capacității de a lupta împotriva celulelor canceroase.

Cele două proteine descoperite de Allison și Honjo acționează diferit în lanțul imun, putându-se potența reciproc. Tratamentele ce utilizează aceste molecule checkpoint au efecte adverse importante, dar s-au dovedit eficiente și asupra cancerelor aflate în stadii terminale, pentru care până în prezent nu existau tratamente. Descoperirile celor doi imunologi reiterează importanța sistemului imunitar în bolile neoplazice și stabilesc noi paradigme în lupta împotriva cancerului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.