Profesorul Michel Sadelain a câștigat azi premiul Pasteur-Weizmann/Servier pentru cercetarea în domeniul imunoreglării și cancerului, care a dus la descoperirea terapiei CAR-T. Sadelain, directorul Centrului de inginerie celulară de la Institutul pentru cancer Memorial Sloan-Kettering, a lucrat mai mult de 20 de ani în programarea genelor pentru obținerea răspunsurilor imunitare în cancer.

Terapia CAR-T este un tratament prin care limfocitele T sunt extrase din sângele pacientului și apoi sunt programate să sintetizeze un receptor ce recunoaște antigenele de pe suprafața celulelor cancerigene. În urma demonstrării efectelor terapeutice ale administrării limfocitelor programate genetic, Sadelain și echipa sa au reușit să obțină remisia completă în mai multe cazuri de leucemii și limfoame neresponsive la tratament.
Premiul Pasteur-Weizmann/Servier este acordat o dată la trei ani și este cel mai prestigios premiu de cercetare științifică, fiind oferit cercetătorilor cu contribuții importante în descoperiri biomedicale, ce au și aplicații practice. Premiul de 250.000 de dolari încearcă să promoveze cercetarea fundamentală și aplicațiile sale în practica terapeutică.
Câștigătorii edițiilor anterioare au fost profesorul Merril Benson (pentru cercetarea sa privind implicarea amiloidului în unele boli precum Boala Alzheimer, Huntington sau mielomul multiplu), profesorii Lucienne Chatenoud și George Eisenbarth (care au descoperit legătura între autoimunitate și diabetul zaharat de tip 1), profesorul Endel Tulving (care a descris neuropsihiatria memoriei), profesoara Caroline Dive (pentru cercetările privind biomarkerii circulatori în cancer) și profesorul Félix Rey (care a descoperit noi molecule patogene virale).