Președinta Boliviei, testată pozitiv la COVID-19; președintele Braziliei anunță ca se tratează cu hidroxiclorochină

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se simte bine. „Sunt pozitivă la COVID-19, mă simt bine, voi lucra din izolare. Împreună, vom merge înainte”, a scris pe contul său de Twitter Jeanine Anez, candidată la alegerile prezidenţiale de la 6 septembrie.

„Voi sta în carantină 14 zile şi voi face un alt test. Mă simt bine”, a adăugat preşedinta de dreapta în vârstă de 53 de ani într-o înregistrare video publicată pe acelaşi cont, notează AFP, citată de Agerpres.

În Bolivia, trei membri ai guvernului Anez, printre care miniştrii preşedinţiei, Yerko Nunez, şi sănătăţii, Eidy Roca, au făcut cunoscut în ultimele zile că au fost contaminaţi.

„Pentru că săptămâna trecută mulţi dintre aceştia au fost testaţi pozitiv la coronavirus, am făcut testul şi este, de asemenea, pozitiv”, a precizat preşedinta.

Jeanine Anez este al doilea şef de stat sud-american pozitiv la coronavirus, după preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care a anunţat marţi acest lucru.

Bolsonaro a anunţat joi pe Facebook că se simte „foarte bine” şi că se tratează cu hidroxiclorochină.

Potrivit AFP, de la începutul crizei COVID-19, președintele de extremă dreapta a relativizat gravitatea epidemiei şi a criticat măsurile de izolare decise de guvernatori în statele braziliene, afirmând că prioritatea este de a nu bloca economia ţării.

Bolsonaro a declarat că, după ce s-a simţit rău la sfârşitul săptămânii trecute, a început să ia în fiecare zi câte un comprimat de hidroxiclorochină.

Acest medicament, la origine folosit contra paludismului, este utilizat în numeroase ţări pentru combaterea COVID-19, însă eficienţa lui nu a fost demonstrată oficial şi problema scindează profund comunitatea ştiinţifică mondială.

„O spun foarte clar. Am luat (hidroxiclorochină) şi a funcţionat, şi sunt foarte bine, slavă Domnului. Iar cei care critică (utilizarea de hidroxiclorochină), să propună cel puţin o variantă”, a spus preşedintele brazilian.

Cu toate acestea, el a negat că face „propagandă pentru hidroxiclorochină”.

Bolsonaro a deplâns în intervenţia sa decizia de miercuri a Facebook de a suprima conturile ce aveau legătură cu el şi cu anturajul lui. El a negat faptul că ar exista „mesaje de ură” pe conturile sale sau ale celor trei fii ai săi angajaţi în politică. „Nu putem pierde libertatea presei”, a declarat Bolsonaro.

El a arătat pagini de internet şi articole de presă în care se cere moartea lui şi imagini în care el apare decapitat, afirmând că, în pofida acestui lucru, el nu va cere „suprimarea paginii nimănui”.

Brazilia este în prezent a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de contaminări şi de decese legate de COVID-19, după SUA. Bilanţul morţilor era joi în Brazilia de 69.184, în creştere cu 1.224 în ultimele 24 de ore.

În Venezuela, numărul doi al regimului, Diosdado Cabello, este, de asemenea, infectat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.