Președinte CJ Timiș: Raed Arafat ar trebui, ca în loc de restricții, să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, spune că dr. Raed Arafat ar trebui, ca în loc de restricții, să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara, un TIR care stă nefolosit de patru luni.

”Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat, n.r.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI”, a declarat Alin Nica, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Liderul CJ Timiș a mai spus că ordinul şefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei, a fost unul ”abuziv”. Mai mult, se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

”O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. (…). Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore, n.r.). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”, a afirmat Alin Nica,

Preşedintele CJ Timiş a subliniat că nici carantina de 14 zile, care urma să expire în noaptea de duminică spre luni, nu a fost pregătită corespunzător, dovedindu-se a fi ineficientă.

”Măcar să fi făcut carantina aşa cum trebuie, să avem rezultate, dar cele două săptămâni au chinuit nejustificat şi inutil peste 400.000 de timişoreni, mii de firme care fie şi-au închis activitatea, fie şi-au redus-o. Presiunea pe spitale şi pe secţiile ATI nu a scăzut, ci a crescut”, a spus Alin Nica.

Alin Nica a mai punctat şi faptul că populaţia reală a Timişoarei este mult mai mare decât cea luată în calcul la stabilirea indicelui de infectare cu SARS-CoV-2. Potrivit acestuia, sunt luate în calcul date demografice de acum 10 ani, de 300.000 de locuitori, între timp populaţia din municipiu depăşind 400.000 de cetăţeni.

În același timp, Alin Nica a reiterat trei direcţii de acţiune urgente, care pot fi benefice pentru reducerea ratei de infectare şi înlăturarea carantinei: intensificarea campaniei de vaccinare a populaţiei care doreşte să se imunizeze, creşterea cu 50% a numărului de vaccinuri alocate şi mărirea capacităţii ATI.

Pentru intensificarea campaniei de vaccinare, Nica a dat exemplul Spitalului Judeţean Timişoara, care are program de vaccinare nonstop, cu opt fluxuri, model care ar trebui și la celelalte centre de vaccinare.

”S-ar putea deschide centre de vaccinare şi la medicii de familie, unde să fie implicaţi inclusiv studenţi din anii terminali în procesul de vaccinare a populaţiei care doreşte să se imunizeze”, a punctat Nica în cadrul conferinței de presă, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Nica a recomandat ca forţele de ordine să nu mai stea la intrarea/ ieşirea din localităţi să verifice declaraţiile pe propria răspundere, ci să fie pe străzi, în locuri aglomerate, unde nu se respectă legea şi să aplice legea în mod corespunzător.

”Nu neapărat dând amenzi, în prima fază, ci să aibă aplecare spre cetăţean şi să atragă atenţia şi să îndemne populaţia la respectarea acestor norme. Cred că făcând acest lucru cu vorba bună, vom avea rezultate mai bune decât în faţa unor restricţii suplimentare. Dacă nu se respectă legea, atunci să se dea amenzi”, a mai explicat liderul CJ Timiş.

Alin Nica a mai subliniat că propunerile au fost transmise la Cancelaria premierului, care şi-a arătat deschiderea pentru aplicarea tuturor propunerilor care pot fi implementate ţinând cont de constrângerile bugetare actuale, dar şi de reducerea birocraţiei în sectoarele afectate, respectiv, rambursarea TVA, a concediilor medicale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.