Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. dr. Adela Cojan, a declarat joi că autonomia în finanțarea sistemului sanitar din România s-a pierdut, aceasta existând doar în primii doi ani de funcționare a sistemului.
”Mă întrebam ce fel de sistem suntem noi? Fiindcă banii colectați din contribuția pe sănătate în România într-adevăr seamănă cu sistemul Bismarck, dar autonomia în finanțarea sistemului sanitar s-a pierdut. Ea a existat numai în primii doi ani de funcționare a sistemului sanitar. Noi, sectorul public, finanțăm în proporție de 85% sectorul de sănătate din România, ceea ce ne face să semănăm mult cu sistemul național de sănătate, respectiv sistemul Beveridge, care funcționează și el cu avantajele și dezavantajele lui în multe țări nord-europene, în Marea Britanie, în Spania, Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca, chiar și Grecia, Canada, și unde coplata este mai mică, de 10%, iar asigurările private au un segment de numai 5% în finanțarea sectorului sanitar”, a declarat conf. dr. Adela Cojan în cadrul Conferinţei Quo Vadis 2022! Ediţia 5 – Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății.
Președintele CNAS a mai spus că în acest moment asigurările sociale de sănătate din fonduri publice reprezintă 85% din finanțarea sectorului sanitar, cu mult peste ce este prevăzut în definiția sistemului de asigurări sociale de sănătate.
”Noi ne numim asigurări sociale de sănătate deși fondurile publice, cele colectate prin intermediul contribuției la asigurări sociale de sănătate, reprezintă în jur de 85% din finanțarea sectorului sanitar. Ori un sistem de asigurări sociale de sănătate, așa cum este el definit în literatura de specialitate, asigură servicii medicale și finanțarea sănătății numai în proporție de 60%. Restul reprezintă asigurări private în proporție de 10%, coplata pacientului în proporție de 15% și anumite taxe specifice pentru sănătate pe care le aplică autoritățile locale pentru diverse programe de prevenție în jur de 15%”, a mai precizat conf. dr. Cojan.
Pe de altă parte, președintele CNAS a mai precizat că rolul sistemului privat este important.
”Eu cred că pentru noi nu este sănătos să deținem monopolul pe piața serviciilor medicale. Cred că dezvoltarea asigurărilor private de sănătate care se bazează pe calcularea acelei prime de asigurare în funcție de riscurile de îmbolnăvire poate facilita accesul pacienților noștri la tratamente de ultimă generație în clinici private atât din țară cât și din străinătate. Cred, de asemenea, că dezvoltarea sectorului privat ne ajută să creștem accesibilitatea ca și timp de așteptare în sectorul public, accesibilitatea pacienților noștri la serviciile medicale. Și sunt convinsă că prin dezvoltarea sectorului privat, mai ales a acelor sisteme de abonamente care în ultima perioadă au pus mult accent pe prevenție, vor ajuta mult la identificarea factorilor de risc și depistarea precoce a maladiilor astfel încât sectorul social să nu mai plătească tratamente costisitoare, deci partea de medicină de prevenție și boli mai ales în domeniul cancerelor depistate în faze precoce”, a mai adăugat președintele CNAS.